Читај ми!

Ускоро почиње изградња Нано центара

Свечано обележен почетак пројекта изградње научног центара Нано центар Београд. Министар просвете, науке и технолошко развоја Жарко Обрадовић рекао да ће Нано центар бити опремљен најсавременијом опремом и да ће се у њему обављати истраживања која ће бити "изузетна шанса за развој привреде".

У Београду је свечано обележен почетак пројекта изградње научног центара Нано центар Београд који ће бити изграђен на Новом Београду. 

Министар просвете, науке и технолошко развоја Жарко Обрадовић рекао је да ће Нано центар бити опремљена најсавременијом опремом и да ће се у њему обављати истраживања која ће бити "изузетна шанса за развој привреде".

"Не поставља се више питање да ли је наука потребна Србији нити да ли је могући одржави и економски развој Србије без знања", рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће држава својом политиком, развојним пројектима и повећањем финансијских средстава "потврдити стратешку улогу науке и знања".

Обрадовић је оценио и да је изградња Нано центра омогућити ангажовање младих научника и истраживача из Србје који због бољих могућности у иностранству напуштају земљу.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће у Нано центру радити 300 научника истраживача из области физике, хемије и биологије и да ће се за њих изградити станови на Новом Београду у близини Студентског града.

Он је такође истакао да је изградња научног центра шанса за развој земље.

"Нано центар је јединствен у региону како према својим капацитетима, тако и према тежњи да буде сектор за трансфер научног знања у привреду, односно да буде генератор малих и средњих предузећа која користе нове тахнологије", оценио је Дачић.

Он је истакао да би рад научника требало да се оцењује према резултатима који се "могу видети кроз напредак земље", а не кроз административне форме као што су часописи и књиге.

"Поједини људи у науци само себично захтевају од друштва да им пружа привилегије, а да они само мисле на своје каријере", казао је Дачић.

Свечаности у Српској академији наука и уметности (САНУ) присутвовали су бројни научници из Србије и иностранства.

Изгадња Нано центра који ће се простирати на 14.000 квадратних метара, вредна је 40 милиона евра и планирано је да он буде завршен 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару