Читај ми!

Већа јавност рада власти

Транспарентност је један од најбољих начина у борби против корупције, изјавио повереник за информација од јавног значаја Родољуб Шабић, наводећи да је број информатора о раду органа власти порастао у последњих седам година. Законска обавеза објављивања информатора се и даље масовно крши, оцењује "Транспарентност Србија".

У последњих седам година урађено много у слободном приступу информацијама а број информатора о раду који објављују органи власти је неупоредиво већи, изјавио је Повереник за информација од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Као позитиван пример Шабић је навео Скупштину Србије, која има много података на свом сајту као и добар информатор о раду и додао да постоји све више органа власти који имају солидан систем објављивања информација о јавног значаја.

"Нови сајт Министарства правде и државне управе је добар и ажуриран. Ако може то једно министарство могу сва", рекао је Шабић на скупу "Јавност рада органа власти - проактивно објављивање информација" у организацији "Транспарентности Србија".

Једна од ствари која се не разуме је да је транспарентност један од најбољих начина у борби против корупције и да се њом добија раст поверење у институције, нагласио је Шабић, додајући да тако, уместо једног сви грађани и медији постају ревизори.

Све информације из Скупштине доступне

Саветник генералног секретара Скупштине Србије Небојша Павловић, који је овлашћено лице за поступање по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја, рекао је да у служби Скупштине нема ниједне информације која није доступна јавности, да информатор о раду парламента има 219 страна и да је саставни део интернет странице.

Скупштина Србије је, како је рекао, 2010. године објавила, у извештају о расходима, комплетну слику по свим основама потрошње која је обухватила и примања посланика. Павловић је подсетио да Скупштина објављује стенографске белешке са седница и а да ће се ускоро појавити и записи са седница радних тела.

Председник "Транспарентности" Владимир Гоати је навео да се, из године у годину, све више података о раду органа власти доставља у јавност али и да је много њих и даље скривено.

Гоати је као пример навео да влада Србије не образлаже одлуке о постављању и разрешењу функционера што "није добро", као и да министарства и посланици немају обавезу да кажу ко им се обраћао за лобирање и доношење неког закона.

Транспарентност Србија: Крши се обавеза о објављивању информатора

Законска обавеза израде и објављивања информатора о раду државних органа у складу са Упутством Повереника за слободан приступ информацијама се и даље масовно крши, оценила је "Транспарентност Србија".

"Највећи проблем је неажурност. Већина информатора није допуњавана дуже од пола године, иако постоји обавеза да се то чини сваког месеца. Органи власти и даље најчешће пропуштају да објаве податке о реализацији буџета у току године", наводи се у саопштењу те организације.

Како се додаје, подаци о услугама које јавне институције пружају су оскудне и у најчешће су изостављени подаци о стварним роковима поступања, статистике пружених услуга и опис поступања органа, а мало је боља ситуација у приказу јавних набавки.

Према годишњем извештају Повереника информатор није израдило 17,2 одсто судова, 70 одсто јавних тужилаштава, 42 одсто покрајинских органа, 35 одсто градова и општина, 17,3 одсто јавних предузећа и 91,6 одсто других органа. Своје обавезе најбоље су испунила министарства и покрајински органи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару