Читај ми!

Николић: Срби и Јевреји везани судбином

Пријатељство српског и јеврејског народа традиционално, рекао Томислав Николић на пријему чланове комитета Конференције европских рабина која заседа у Београду.

Председник Томислав Николић рекао је пријатељство српског и јеврејског народа традиционално, да међу њима никада није постојала завада, а да их везује то што су често били жртва мржње.

"Ми смо као народи нераскидиво везани, наше судбине су везане и увек када је наш народ патио патио је и ваш. У Србији антисемитизма нема ни званично ни незванично. Нико у Србији не мисли било шта лоше о вашем народу или вам, не дај Боже, жели лошу судбину", рекао је Николић у разговору са руководством Конференције европских рабина, која први пут заседа у једној од држава бивше Југославије.

Николић је рекао да тамо где су Срби и Јевреји већина сви живе лепо, а да оданде где су мањина, из њему недокучивих разлога, бивају протеривани.

"Ви имате усађен инстинкт и знате кога треба волети више, а кога мање. Слободно волите Србију и Србе, увек су вам желели и увек ће вам желети добро", поручио је председник Николић и подсетио на дугу историју сапатништва два народа.

Николић је јеврејском народу и његовим духовним вођама пожелео да окончају еру непријатељстава којима су изложени, онако како Србија данас покушава да заустави једно непријатељство.

"Европа није имала превише разумевања за нашу државу, морали смо и ми мало да попустимо и спустимо главу када је други народи не би спуштали, али кад год бисмо подизали главу добили бисмо по глави. Ми данас треба да мислимо на нашу децу", напоменуо је Николић.

Најављујући предстојећу посету Израелу, Николић је рекао да одавно жели да види државу која је изградила себе ни из чега, и од које Србија данас, иако јој је Бог подарио природна богатства, учи како се најефикасније наводњава земља.

Европски рабини су председнику Николићу упутили благослов, поручивши му да је вођство на овом свету само одраз вођства у духовном свету, и да права моћ не лежи у буци и таштини већ у тихом и скромном стварању друштва у којем људи маре једни за друге.

Голдшмит: Генерацијама без антисемитизма

Председник Конференције европских рабина, главни московски рабин Пинчас Голдшмит је подсетио да је јеврејска заједница пострадала у Србији у Другом светском рату и да јој је у време комунизма ускраћена могућност да духовно просперира и цвета.

Подвлачећи блискост два народа, Голдшмит је истакао да су и Јевреји и Срби успешно преживели бројне егзиле, дискриминацију и страдања, и да је гаранција будућих пријатељских односа то што генерацијама у Србији није било званичног антисемитизма.

Антиципирајући улазак Србије у ЕУ, рабин Голдшмит је констатовао да су православци верска мањина у ЕУ, и да се заједно са Јеврејима могу борити за право да живе у Европи.

"Глас Србије у ЕУ ће бити важан као глас слободе и права за религијске мањине", рекао је рабин Голдшмит.

Он је председнику Николићу захвалио на спровођењу процеса реституције и обнављању процвата јеврејске заједнице у Србији.

"То је дуготрајан, али моралан процес и верујем да ћемо заједно бити у стању да покренемо ренесансу јеврејске заједнице у Србији", рекао је Голдшмит.

Конференција европских рабина основана је 1956. године како би обновило духовну величину европског јеврејства снажењем религијског осећања и мисли око 1,7 милиона Јевреја који тренутно живе широм Европе.

Циљ Конференције европских рабина је преношење традиције предака данашњој и будућим генерацијама европских Јевреја, борба против секуларизације јеврејске заједнице, као и одбрана угрожених верских права и слобода.

Пре састанка са председником Николићем, европски рабини су, поводом Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату, присуствовали помену у меморијалном комплексу Старо сајмиште.

Конференција европских рабина окупља више стотина верских лидера свих јеврејских заједница у Европи, а током тродневног боравка у Београду њени представници ће се, осим што ће одржати низ радних састанака из домена свог рада, упознати са знаменитостима престонице и историјом јеврејског присуства на територији Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару