Читај ми!

Главобоља од привремених пензија

Због погрешног обрачуна на хиљаде пензионера мора да врати држави део пензија и то уз камату на камату. Није правично да неко плаћа камату за нешто што сам није скривио нити је могао да зна да ће његова пензија суштински бити мања, каже заштитник грађана Саша Јанковић.

Много је пензионера који од привременог до коначног пензијског решења, чекају и по десет година, о чему је РТС већ извештавао. Није мали број њих који по добијању коначног решења о мањем износу пензије морају да враћају дуг Фонду. Међутим, због тога што се све до средине прошле године обрачунавала камата на камату, износ њиховог дуга се готово не смањује. 

Привремена решења ПИО фонд доноси у случају када део доприноса није уплаћен, а ситуацију додатно копмпликује инострани стаж, најчешће из бивших југословенских република.  

Са тим, што већ пет година не прима трећину своје инвалидске пензије, како би вратио дуг Фонду, Слободан Миленковић из Баточине се некако и носио, али после сазнања да се за то време његово дуговање смањило за само 4.000 динара, не види сврху да дуг и даље враћа.

Пре пет година дуговао је 385 хиљада, сада 381, иако му је од пензије у међувремену одбијено више од 200 хиљада динара. Зарачунавање камате на камату, у јавним финасијама, протеклих година узело је данак.

"Ја бих требало да живим 385 година да бих то исплатио или да моје десето колено исплаћује то. Нека ова држава каже шта ће", каже Слободан.

За сада, начелан одговор, стиже из надлежног министарства.

"Где се год направи грешка, од стране службе Фонда то Фонд мора да сноси сам или појединац који је ту грешку направио у Фонду", каже Јован Кркобабић, министар за рад, запошљавање и социјалну заштиту.

Прошли пут говорили смо о случају пензионера из Београда, који правду тражи пред Врховним судом јер је по пресуди Управног, дужан да са судским трошковима и каматама,  Фонду врати чак 400 хиљада динара. Међутим, на помолу је другачији расплет.

"Њему се неће тражити да врати тих 400 хиљада, које ће покрити Фонд, јер је то грешка фонда", каже Кркобабић.

Фонд има законску обавезу да издаје привремена решења пре него што утврди укупан стаж, како пензионери не би остали без икаквих примања.

Око 260.000 њих тренутно има такав статус, међутим то не значи да ће сви они морати да враћају део пензије, често се испостави да је процена била добра или је фонд исплаћивао и мање него што је некоме следовало.

Саша Јанковић, заштитник грађана не мисли да је правично да неко плаћа камату за нешто што сам није скривио нити је могао да зна да ће његова пензија суштински бити мања.

"Али, не може се ићи ни популистички и рећи не треба да врати тај новац, јер то није новац ни министра ни заштитника грађана ни неке имагинарне државе", каже Јанковић.

Већ учињене грешке тешко је исправити, каже заштитник грађана, али да нових не буде, треба пооштрити одговорност државних службеника, усавршити законе и бар за дужнике који то нису својом кривицом, укинути камате.

У ишчекивању правде и права на егзистенцију Слободан, враћа дуг и уместо 12.000, колико износи његова инвалидсака пензија, месечно прима само 8.000 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару