Читај ми!

Поклон за излечење, сусрет са даваоцем

Докторка Надежда Басара, признати хематолог-онколог у свету, дошла је у Србију да организује сусрет свог пацијента и особе која му је спасила живот. Србија има тек нешто више од 3.000 давалаца коштане сржи у регистру, што је мало у односу на број оболелих.

Србија тренутно има тек нешто више од 3000 давалаца коштане сржи у регистру, а  да би се пружила помоћ свима којима је потребна, тај број мора бити много већи.

Једна од најпризнатијих хематолога-онколога у свету, докторка Надежда Басара живот и рад посветила је трансплантацији матичних ћелија. Иза ње је 1.800 трансплантација пацијената оболелих од разних видова леукемија и лимфома. Овога пута у Србију је дошла лепим поводом, организовала је сусрет свог пацијента и особе која му је спасила живот.

У селу Прогар, надомак Београда, као у најдирљивијим филмовима - славље због опоравка после тешке болести. Поред 24-огодишњег Миодрага Петровића, родитељи, девојка, пријатељи.

Милош Петровић је са 18 година добио акутну лимфобласну леукемију, а болест је победио захваљујући професорки Басари и донору Франку Милеру из Немачке.

"Искрено, хтело је срце да ми искочи, стварно је узбуђење превелико. Чуо сам, али мислио сам да је само прича. Прво су ме изненадили, довели су ми најбољег друга из Црне горе, а после када сам видео донатора, шта да кажем, то је иста крв. Не могу да вам опишем", каже Миодраг Петровић.

Према речима његове мајке Слађане Петровић, уз помоћ даваоца Франка Милера, професорка Басара је направила реку крви, што је помогло њеном сину да излечи леукемију.

Овај 29-годишњи младић је у регистру давалаца матичних ћелија од 2006. године.

"Те године недалеко од места где живим била је акција, такође за младића који има леукемију. Узели су мало моје крви, али нисмо били подударни. Када су ме после извесног времена позвали, саопштили су ми добру вест. Драго ми је што сам упознао Миодрага", каже Милер.

Сусрет са даваоцем организовала је докторка Басара, као поклон свом пацијенту.

"Породица пацијента, Миодрагови мама и тата су решили да приреде славље поводом излечења. Позвали су нас, а ми смо размишљали шта да му поклонимо и довели смо донатора, јер ти сусрети су врло дирљиви и то се у Немачкој и земљама где је то дозвољено практично негује", рекла је докторка Надежда Басара, директорка Интерне болнице у Фленсбургу.

Миодраг, сигуран да је победио болест, планира да се запосли, а најављује у свадбу. Овај младић апелује на то да у регистру давалаца коштане сржи мора да буде много више људи. Србија тренутно има тек нешто више од 3.000 давалаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару