Читај ми!

"Окићени" именима славних предака

Ако мислите да је немогуће наићи на Вука Караџића, Иву Андрића, Бошка Буху или Николу Теслу, варате се. У Србији живе људи који, случајно или намерно, носе имена познатих историјских личности. Неки од њих имају гене српских научника, писаца, владара.

Када се данас сретну Иво Андрић и Вук Караџић њихове теме нису ни писање ни језик, већ разговарају првенствено о предузетништву и туризму. У Србији живе људи који, случајно или намерно, носе имена познатих историјских личности, имењаци реформатора српског језика, нашег јединог Нобеловца, великих уметника, српских владара, народних хероја.

Није немогуће налетети на Бошка Буху. У џепу не носи бомбе, већ личну карту да сумњичаве увери да је то он. Нема само име као познати бомбаш, већ и његову крв. Према породичној традицији, као прво дете у породици, добио је име Бошко.

"Први дан средње школе, пошто дневници још нису били готови, свако од нас је морао да устане и да се представи. Кад је дошао ред на мене, наравно Бошко Буха, сви су почели да се смеју у моменту, наравно и ја са њима, само није професорка која је рекла, хајде ти пошто си тако духовит изађи напоље. Тако да сам првог дана био избачен", каже Бошко Буха, бармен по занимању.

Иако је нуклеарни физичар, Никола Тесла бави се организацијом. Има гене познатог светског научника, али није остао у пољу науке. Данашњем Тесли име је донело мале проблеме са професором на факултету.

"На писменом сам имао добре оцене 9 и 10, а на усменом, пошто су испити трајали 4 - 5 сати, био сам слабији. И он ме три пута враћао, а ја кажем ја нисам Никола Тесла, не знам за десет", присећа се Тесла, директор Европске пословне школе "Милутин Миланковић".

Савременог Стевана Сремца са познатим писцем повезује једино љубав према књизи. Омиљена му је Зона Замфирова. Не хвали се именом, а памти анегдоту из туристичке агенције.

"Девојка у агенцији ме питала како се зовем због ваучера, ја сам рекао Стеван Сремац. Међутим, човек иза мене је рекао ти си нико и ништа, што ме мало зачудило. Човек се насмејао и рекао да се представим - ја сам Иво Андрић", препричава бизнисмен Стеван Сремац.

До Вука Караџића, Ива Андрића, Марка Краљевића, Михајла Обреновића није лако доћи. Караџић и Краљевић се не јављају на мобилни телефон, колико то уз ова имена чудно звучало. Андрић није градио ћуприју, али као заузети предузетник гради нови посао, а Михаило Обреновић не воли да се појављује у медијима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару