Читај ми!

Велике припреме за малу матуру

Основци су на два месеца од мале матуре. Седмаци и осмаци ће средином маја радити пробне тестове из српског и математике. Ђаци све заинтересованији за припреме које организује школа, али признају да узимају и приватне часове.

Будуће средњошколце од мале матуре деле два месеца. Средином маја очекује их проба мале матуре, када ће моћи да виде шта још треба да науче како би уписали жељену школу. И седмаци ће у мају проверити своје знање, јер им, када заврше осми разред предстоје тестови из матерњег језика, математике и комбиновани тест из још пет предмета.

У школи "Стари град", за малу матуру осмаци се спремају од почетка године. Осим што похађају припремну наставу у школи, признају да узимају и приватне часове, и из српског језика и из математике.

Стефан Савић каже да часове узима свакодневно, јер му од мале матуре и средње школе зависи даља каријера.

Ивана Тарабановић се нада да ће приватни часови и припреме у школи бити довољна припрема.

Сваки дан радим по петнаест задатака, а када дође наставница и мало више, каже осмак Марко Кочић.

Директор ОШ "Стари град" Бранислав Вучинић наводи да је од септембра почело одржавање по једног часа недељно из српског и математике, што ће укупно бити тридесет и четири часа.

Напомиње да ђаци најпре нису били много заинтересовани, али да се то променило са приближавањем матуре.

У школи кажу да ће се, по обавештењу Министарства просвете, за осмаке тест из математике и матерњег језика одржати 11. маја, а од 13. до 15. маја је пробни тест за ученике седмог разреда.

Тако ће се ученици упознати са тестовима и начином полагања мале матуре.

Огњен Филиповић планира да упише о гиманзију и сматра да ће му тест помоћи да допуни своје знање.

Директор ОШ "Стари град" Бранислав Вучинић сматра ће им пробни тест помоћи да распореде своје знање, али и да увежбају техничку страну теста, као што је писање имена, шифри, коришћење искључиво хемијске оловке.

Да подсетимо - ове године осмаци су имали и такозвани иницијални тест. И његови резултати се користе за припрему мале матуре. На самој матури, за њих ће 75 одсто задатака бити ново, а 25 одсто познато.

А ова генерација седмака, годину дана касније, када буду полагала малу матуру, полагаће матерњи језик, математику и комбиновани тест који ће чинити питања из пет предмета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару