Читај ми!

(Не)правилно оцењивање

Према постојећем Правилнику о оцењивању за основну школу закључна оцена не може бити мања од аритметичке средине свих оцена. Због тога се дешава да ученик које има девет јединица и само једну двојку буде оцењен прелазном оценом.

Да ли више јединица може да поправи једна двојка, дилема је која се са ближењем краја школске године увећава. Професори тврде да је то последица нејасних одредби у Правилнику о оцењивању за основну школу. Надлежни наводе да је правилник добар, али, најављују да ће изменити спорну одредбу.

Члан 14 постојећег правилника каже да закључна оцена не може бити мања од аритметичке средине свих оцена. Уколико ученик има девет јединица и само једну двојку - аритметичка средина је 1.1, што је веће од чисте јединице, па, с обзиром да оцена мора да буде цео број на крају је прелазна.

"Не може бити један, што је некад било природно и нормално, значи мора бити двојка. Правилник мора да се измени", истиче наставник у основној школи "Ћеле кула" у Нишу Љубиша Динић.

У Друштву математичара, који окупља професоре математике, тврде да је тај члан непромишљено написан и да ствара непотребне забуне. Кажу да, према информацијама које имају, у појединим школама, директори или руковидоци, који сторо поштују прописе и инсистирају на примени тог правилника, дакле инсистирају да је 10 јединица и једна двојка, уствари двојка.

Проферсори поручују да се овом одредбом деградира квалитет школства.

"Ми још увек нисмо успели да направимо правилник, систем који ће подржати добре ђаке а критиковати нерад и лоше ђаке. Не зато што ми не желимо да радимо са лошим ђацима, него желимо да се посветимо и добрим ђацима", каже професорка Правно-пословне школе из Београда Јасна Јанковић.

У Министарству просвете науке и технолоског развоја кажу да је непотребно подигнута прашина.

"Нигде у правилнику није наведено оно што се појављује као недоумица, да једна позитивна оцена и више недовољних може да доведе до позитивне оцене", наводи Љубомир Антонијевић из Министарства.

Антонијевић каже да су измене правилника, којима ће све недоумице и нејасноће бити разрешене, већ почеле.

Надлежни подсећају да је за закључивање двојке неопходан најмањи просек оцена један и по, а онда, по аналогији и за све више оцене. Свим оним ђаци који су бољи успех видели у погрешном тумачењу правилника, савет је да приону на учење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару