Читај ми!

Уместо државне, чекају помоћ јавности

Протеклих седмица читава Србија давала је помоћ за оболелу девојчицу Тијану Огњановић. Њен случај још једном је отворио питање оболелих грађана у Србији, који се не лече о о трошку државе. Њихов живот и даље зависе од јавних апела и хуманитарне помоћи.

Случај Тијане Огњановић, девојчице за коју је протеклих седмица помоћ давала читава Србија - још једном је отворио питање оболелих грађана у Србији чије лечење се не плаћа из државне касе. Њихов живот и даље зависи од јавних апела и хуманитарне помоћи.

Тијана, Тамара, Анита, Вања - њима је била потребна помоћ надлежних институција да би наставиле да живе, али је она изостала. Неке од њих имале су срећу да на лечење оду захваљујући помоћи добрих људи. Други и даље са неизвесношћу чекају вест да ли ће имати довољно новца за лечење.

"Сваки сат и по времена супруга пошаље поруку и онда проверавамо колико је легло да ли је легло и кажем вам психички је јако тешко. Али гледамо у њу и нема стајања. Видели смо да од државе нема ништа и идемо сами да се изборимо за њу", прича отац оболеле девојчице Миодраг Балаж.

Трансплантација срца у иностранству само је једна од услуга које не финансира држава. Иако су средства ограничена, решење би могло бити формирање посебних фондова, поручују надлежни.

"Разговарала сам са директором Фонда о новим модалитетима осигурања, у којима ће поред основног осигирања, они који могу учествовати у разним другим модалитетима, издвајањем веће суме новца, а принцип солидарности мораће још дуго да постоји", каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

На иницијативу ЛДП-а, председник Скупштине, обећао је да ће у најкраћем року формирати радну групу која ће радити на решењу тог питања.

"Неколико закона треба променити. Закон о здравственој заштити и осигурању и ако је могуће већ до краја ове године урадити ребаланс буџета. Због тога што верујемо да се средства за лечење оваквих тешких случајева и ретких болести морају наћи на систематски начин и не тако што ће све зависити од солидарности и хуманости. Новца у овом тренутку има, има га у буџету на оним позицијама, а који говоре о лечењу ретких болести", каже посланик ЛДП-а Бојан Ђурић.

Из скупштинског одбора за здравље и породицу апелују и на Министарство здравља и Републички фонд да се то реши системски.

"Морамо мењати постојећи правилник. Ја предлажем да га мењамо што пре. Предлажем да формирамо стручну комисију која би одлучивала где да шаљемо децу и да држава покрије те трошкове. Недопустиво је да гледамо како се родитељи грчевито боре за живот своје деце", каже председник Скупштинског одбора за здравље и породицу Душан Милисављевић.

Док се законски не пронађе начин како помоћи деци којој је неопходно лечење у иностранству - питања колико кошта живот и ко се бори за болесну децу у Србији - и даље ће мучити породице оболелих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару