Читај ми!

Како помоћи самохраним родитељима

Формирање алиментационог фонда један је од начина да се поправи материјални положај самохраних родитеља, предлажу поједина удружења. Други наводе да држава већ има механизме за помоћ тим родитељима, али даје проблем у томе што правосудни систем није ефикасан.

Материјални положај самохраних родитеља веома је тежак, сагласни су гости емисије Око, али имају различита мишљења око тога како би тај положај могао да се поправи. Док једни кажу да би добро решење било формирање алиментационог фонда из којег би се помагало тим родитељима, други сматрају да то није добро решење и кажу да држава већ има механизме за помоћ.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Душица Радишић из Удружења самохраних мајки каже да има чланица чији су мужеви нестали, а оне јесу самохране мајке, али нису признате као такве и добијају врло малу помоћ. Каже да је проблем и у компликованим процедурама и као пример наводи да је потребно 16 докумената за дечји додатак или 19 докумената уколико неко има дете са посебним потребама.

Радишићева каже и да је један од проблема самохраних мајки то што често остају без посла. У последњих месец и по дана 27 жена се јавило да их је после породиљског одсуства сачекао отказ, наводи Радишићева. Такође, како наводи, често се догађа да отац, не само да не плаћа алиментацију, већ и не виђа своје дете.

"Никакве санкције законом нису предвиђене за оца који не извршава своје родитељске дужности", наводи Радишићева.

Дејан Вишекруна из удружења "Тата" каже да су радили истраживања на основу којих 75 одсто анкетираних самохраних родитеља нема никакво сазнање о својим правима, 25 одсто познаје права, свега пет одсто је укључено у систем коришћења тих права.

Каже и да је правни нон-сенс то што незапослени родитељ плаћа већу алиментацију од запосленог. Као још један проблем наводи то што поједине мајке које пријављују неплаћање алиментације нису пуштале оца да неко време виђа дете.

Вишекруна као лошу идеју коментарише евентуално оснивање алиментациоог фонда од стране државе из којег би се финансирали самохрани родитељи. Држава већ има израђен механизам, али је проблем у томе што држава и тужиоци не раде свој посао, истиче Вишекруна.

"Око 50 одсто мушкараца не плаћа алиментацију, односно око 40.000 деце не добија алиментацију. Ако држава преузме на себе да плаћа трошкове, 90 одсто мушкараца не би плаћало алиментацију", наводи Вишекруна.

Душица Радишић истиче да би фонд добро функционисао ако би постојала канцеларија са правницима у свакој општини који би тужили онога ко не плаћа алиментацију. "Нека се наплати 300 одсто казне из чега ће се пунити тај фонд", наводи Радишићева.

Драган Вулевић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике каже да се често нешто што се дешава унутар породице пребацује у систем социјалне заштите и очекује се да неко из система реши "борбу између црног и белог лабуда". Каже и да треба поделити одговорност између родитеља и институција.

Иако је, како истиче, највидљивији проблем самохраних родитеља питање материјалне сигурности, Вулевић сматра да је главни проблем у организацији живота, односно немогућности да се самохрани родитељ потпуно посвети деци. Према његовим речима,  родитељи који избегавају да плаћају алиментацију најчешће то раде тако што се одселе или одговорност пребацују на неког трећег.

Вулевић истиче и да је наша политика кажњавања веома блага и додаје да би онима који не плаћају алиментацију требало онемогућити да добију путну исправу или возачку дозволу. Вишекруна сматра да није добро решење да се на једно кривично дело одговара другим кривичним делом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару