Боља ресоцијализација затвореника

Затвореницима треба омогућити да се врате у нормалне животне токове, да по изласку из затвора не би чинили нова кривична дела, рекао министар Никола Селаковић након обиласка пожаревачког затвора. Обуку затвореника у затворима у Нишу, Сремској Митровици и Пожаревцу финансира ЕУ са више од два милиона евра, указао је Селаковић.

Држава је дужна да казни свакога ко изврши кривично дело, али има и обавезу да осуђеницима након одслужене казне омогући повратак у друштво, поручио је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

"Држава треба да им омогући да се оспособе и поново укључе у нормалне животне токове, како по изласку из затвора не би чинили нова кривична дела", рекао је Селаковић након обиласка пожаревачког затвора, поводом пројекта за стручно оспособљавање затвореника.

Држава своју силу, како је рекао, у овом случају користи на специфичан начин, пружајући затвореницима прилику да се обуче за потребна занимања и лакше запосле када се нађу на слободи.

Указао је да пројекат обуке затвореника у затворима у Нишу, Сремској Митровици и Пожаревцу финансира Европска унија са више од два милиона евра.

Европска унија је тим средствима омогућила набавку комплетне обуке за пет занимања, за која, према речима министра, постоји потреба на тржишту рада, а то су заваривање, штампање сито-штампом, израда намештаја, пекарство и повртларство.

"Према подацима које смо добили већ има оних који су прошли обуку и по изласку из затвора се запослили. Надам се да ће одавде излазити узорни грађани, који ће, пошто су научили своју лекцију, доприносити својим срединама својим радом", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да Европска унија својим средствима помаже многе подухвате у Србији, а да се око 50 одсто издваја на пројекте из ресорног министарства.

Министар је указао да сви затвореници, којих је за сад 145 од планирах 500 за пилот пројекат, по завршетку обуке добијају сертификат помоћу којег могу да се запосле након одслужења казне и најавио да ће министарство оформити службу која ће им помагати приликом тражења запослења.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер оценио је да је једно издржавати казну затвора, а друго достојанствено је служити.

Према речима Дежера, улога пројекта обуке затвореника који финансира ЕУ је њихова ресоцијализација са циљем да се врате у друштво и да се не враћају криминалу након изласка из затвора.

Истичући важност ресоцијализације осуђеника, Дежер је нагласио да се на тај начин смањују и трошкови државе, а истовремено успоставља систем стручног образовања и обука у затворима који постоји у свим земљама ЕУ.

Шеф делегације мисије ЕУ је навео да је ЕУ уложила два милиона евра не само у опрему за обуку, већ и у обуку наставног кадра који ће затвореницима преносити знање "и наду да ће постати узорни грађани".

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић рекао је да је у програм обуке уложено доста труда и рада, а да ће резултат бити када се они нађу на слободи - да добију запослење.

"С једне стране држава мора правоснажним пресудама да одузме слободу онима који крше закон, а са друге стране путем овог програма да им омогући да се врате на прави пут", рекао је Стевовић.

До сада је 145 осуђеника завршило обуку и стекло сертификат, а тренутно је на оспособљавању њих 126.

Планирано је да за неко од пет дефицитарних занимања до септембра ове године буде обучено 500 осуђених лица из затвора у Пожаревцу, Нишу и Сремској Митровици.

Начелник Службе за третман у пожаревачком затвору Бранислав Марковић рекао је да је једини услов за пријаву осуђеника за обуку да имају завршену основну школу, док Управа затвора вреднује њихово понашање и тако врши селекцију за пријем на обуку, без обзира на висину казне и врсте кривичног дела за које је лице осуђено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару