Читај ми!

Антић: Дебата о Трибуналу у УН успела

Председник Напредног клуба Чедомир Антић оценио да је дебата у УН-у о раду међународних кривичних судова успела, упркос покушајима да се она оспори.

Дебата у Уједињеним нацијама о раду међународних кривичних судова је успела, упркос покушајима да се она оспори, оценио је председник Напредног клуба Чедомир Антић.

Извесно је да је дебата успела и да је указала и на слабости и на добре стране рада Трибунала, рекао је Антић и додао да је дебата показала и однос великих сила према том суду, који без њихове подршке не би постојао.

Према његовим речима, мало ко је оспоравао аргументе које су изнели уводничари дебате, председник Србије Томислав Николић, генерални секретар УН Бан Ки Мун и председавајући Генералној скупштини Вук Јеремић.

Оваква дебата је била потребна, а њено оспоравање није било добро, јер је тако оспораван и сам суд, оценио је Антић, на конференцији за штампу о дебати која је одржана у седишту УН-а.

"Најважније оспоравање је било да се дебатом релативизују злочини и у једном немачком електронском медију који је навео да су и Немци педесетих година оспоравали Нирнбершки суд, али овде није Србија заузела зграду у УН и два дана држала конференцију, него су је одржале УН. Оспоравање међународне установе само зато што је на њеном челу грађанин Србије је недопустиво", рекао је Антић.

Антић је бојкот расправе САД-a, Канаде i Јордана оценио као веома лош, а као бесмислен је одбацио аргумент представника ЕУ, који је навео да се самом дебатом у УН оспорава Хашки трибунал.

Директор документационо информационог центра Веритас Саво Штрбац је оценио да је апсурд то што се нико из Трибунала није одазвао позиву да присуствује дебати.

Све што се дешавало на дебати би могло да помогне у решавању других случајева пред међународним судовима, као што су тужбе за геноцид које су поднеле Србија и Хрватска, рекао је Штрбац.

Штрбац је рекао и да Хашки трибунал није испунио ниједан од циљева због којих је основан, није донео правду жртвама, није допринео помирењу, него га је озбиљно угрозио и својим пресудама "не превенира" чињење злочина, него га награђује и охрабрује.

"Нико није осуђен за злочине над Србима на подручју Хрватске и Косова, а међу оптуженим и осуђеним Србима је цео политички, војни и полицијски естаблишмент из СРЈ, Србије, ЈНА, Босне и Херцеговине, ЈНА и Републике Српске Крајине", рекао је Штрбац.

Штрбац је навео да је пред Хашким трибуналом оптужена укупно 161 особа, од којих 110 Срба, 34 Хрвата, девет Бошњака, седам Албанаца и и један Македонац.

Антић и Штрбац су учествовали у дебати у УН.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару