Читај ми!

Слепима највише недостају скупа помагала

Годишње окупљање жена из Савезс слепих и слабовидих је прилика да се расветле проблеми са којима се сусрећу такве особе. Највише им, кажу, недостају помагала за самосталан живот.

Савез слепих и слабовидих сваке године организује окупљање жена. Уз стручне разговоре и размену искустава, то је прилика да се расветле проблеми са којима се сусрећу слепи и слабовиди. Највише им, кажу, недостају помагала за самосталан живот.

Помагала попут коларина, уређаја чија функција је да препознаје боје и светлост, слепим и слабовидим особа олакшавају свакодневни живот. Међутим, апарати су скупи и тешко се набављају. Проблем је и што уређај није на српском језику.

Лука Јоксимовић Барбат из Савеза слепих Србије рекао је да је неопходна помоћ државе како би добили потребна помагала.

"Ми смо неке уређаје чули на српском језику, међутим, то је добра воља аустријске фирме са којом смо сарађивали па су они хтели да га направе. То није довољно, јер је потребно да држава субвенционише бар део трошкова", навео је Јоксимовић.

Како је рекао, нада се да ће успети преко фонда здравства да добију проширену листу помагала на која имају права.

Не очекујемо да сва та помагала буду покривена, али да бар буде субвенција у неком добром проценту, истакао је Јоксимовић.

На традиционалном окупљању, жене указују шта им је најпотребније.

"Женама су најпотребније говорне ваге, топломер говорни који је свакој мајци али и свима најпотренији, јер може да помогне. Надамо се да ће бити све боље и боље, а није баш тако. Проблеми су недостатак", рекла је Љиља Вуковоћ.

Милан Стошић из Савеза слепих Србије каже да су потребна помагала која су неопходна у домаћинству, попут оних за кухињу, али и за негу детета. Према његовим речима, тих помогала нема и скупа су, а када би их било улога жене би била лакша.

У Савезу слепих Србије кажу да би надлежни могли да посвете више пажње могућностима и потребама слепих.

"Када је реч о белом штапу слепи људи не користе дрвени бели штап, већ специјалне који се расклапају а у конкурсу који се објави као тендер фонда здравства стоји да морају бити, дрвени. Произвођачи се тога морају држати. У фонду здравства још не постоји разумевање шта то нама треба", навео је Јоксимовић. 

Према проценама Светске здравствене организације, у Србији живи више од 12.000 слепих, међу којима је мало оних који могу да се крећу самостално, односно уз помоћ белог штапа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи