Читај ми!

Милојевић: ВСС без кредибилитета

Вршилац дужности председник Врховног савета судства Драгомир Милојевић рекао да то тело нема кредибилитет.

Високи савет судства нема кредибилитет, што су потврдили и извештаји шефа делегације Европске уније у Србији Венсана Дежера и мисије ОЕБС, рекао је вршилац функције председника тог тела судија Драгомир Милојевић, који је на ту позицију изабран крајем јануара након смене Нате Месаровић.

Милојевић је потврдио да је на првој седници ВСС, када је изнео своје виђење будућег рада тог тела, позвао чланове из реда судија да поднесу оставке, "уколико су оптерећени неким историјским или политичким моментима".

"Као што видите, нико није поднео оставку" рекао је Милојевић, који је и в.д. председника Врховног касационог суда, после представљања извештаја о раду судова у 2012. години.

Он је подсетио да је поступак за разрешење чланова ВСС-а "компликован и да су они заштићени као 'бели медведи'", истакавши да би било монго једноставније да сами поднесу оставке (пошто су све њихове одлуке о ревизији неизбора судија поништене).

Милојевић је, такође, навео да је Дежер тражио деполитизацију судства, односно ВСС и Државног већа тужилаца, као и промене Устава у делу које се тичу избора судија и тужилаца.

Што се тиче ревидирања мреже судова, Милојевић је указао да је закон којим ће то питање бити уређено у скупштинској процедури те да ће се након усвајања приступити послу размештаја судова и судија.

Милојевић је истакао да неће бити много упућивања судија из суда у суд, и да у том смислу судије не треба да брину.

"Проблем је једино са вишим судовима који су преоптерећени великим бројем предмета, а последњим изменама закона о судовима предвиђене су им и шире надлежности када је у питању "мала апелација" као и суђење за кривична дела из сва три става 359, злоупотребе службеног положаја, као и члана 234, злоупотребе од стране одговорног лица", указао је Милојевић.

Он је навео да ће се у том случају вероватно приступити законским изузецима, те да ће се судије основних судова упућивати на рад у више судове, због чега се они, како је навео, неће бунити.

В.д. председника ВСС је рекао да не може да говори о томе да ли постоје притисци тајкуна и политичара на судије, и подсетио да је 16. октобра поново изабран у ВКС, пошто је 2009. током реизбора остао без судијске функције у тадашњем Врховном суду Србије.

Његов колега, међутим, судија Стојан Јокић је рекао да притиска на правосуђе нема и да је су то медијски надуване приче.

"Нека те судије на које се врше притисци изађу и кажу ко их врши, рекао је Јокић, који сматра да појединци желе да на себе скрену пажњу медија. Притисака у спрском правосуђу нема, можда постоје само изоловани случајеви, нагласио је Јокић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару