Читај ми!

Држава у борби против насиља на теренима

Стратегија и план за борбу против насиља на спортским теренима биће готова до почетка маја, а примена се очекује од јесени. Криминолози сматрају да је кажњавање на лицу места најбоље решење. Такве могућности биће предвиђене и најављеним законима.

Акциони тим Владе Србије за борбу против хулиганског понашања на спортским теренима до почетка маја ће сачинити стратегију и детаљни план чија се примена очекује од јесени. Тим чине представници спортских савеза, полиције, Министарства правде и спорта, представници тужилаца и судова, и представници медија.

Слика туче на спортским теренима ускоро би требало да постане прошлост. Према најавама из акционог тима за спречавање насиља међу навијачима, који ради под контролом премијера, већ до септембра закони ће бити допуњени изменама које ће коначно омогућити безбедност онима који на спортска такмичења одлазе због спорта, а не насиља.

Министарка спорта и омладине Алиса Марић каже да би, као крајњи резултат, волела да види што више деце на спортским манифестацијама.

"Да родитељи, баке и деке доводе своју децу без икаквих бојазни на било коју врсту спортске приредбе", нада се министарка Марић.

Најављени су нови закони који би требало да омогуће кажњавање изгредника већ на стадиону, пребацивање одговорности за безбедност на клубове који ће унајмљивати приватно обезбеђење уместо полиције и нове сигурносне мере на спортским објектима.

Најважније је, кажу надлежни, да нови закони буду употребљиви.

И недавно писмо председника Уефе Мишела Платинија премијеру Ивици Дачићу, у коме се упозорава на оштро кажњавање наших савеза, убрзало је рад акционог тима.

Члан Акционог тима Вељко Одаловић каже да тај тим жели да размотри сва могућа решења, предложи мере и да свеобухватан приступ, који ће бити могуће применити кроз стратегију.

"Треба да је могућ, да нам не кажу: 'Браво мајстори, направили сте добру стратегију, али која неће бити имплементирана, јер једна од примедби је да ми са имплементацијом имамо проблема'", истиче Одаловић.

Криминолози упућују на искуства земаља које су успешно решиле проблем хулиганства. Криминолог Добривоје Радовановић истиче да кажњавање мора бити на лицу места - на стадиону.

"То је лако изводљиво ако имате специјалну екипу тужилаца, специјалну групу судова и ако имате специјалне казне које се изричу без изузетака. Дакле, не сме бити изузетака", наглашава Радовановић.

Такође, наводи Радовановић, навијачи морају да се елиминишу као део управе клубова, али оцењује да ће то бити веома тешко.

Упоредо са радом акционог тима, у циљу сузбијања насиља на трибинама, почела је акција Фер-плеј је победа, толеранција као инспирација, у којој учествују играчи ривалских спортских клубова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару