Читај ми!

Сто милиона за научне часописе

Уговорено финансирања претплате на научне часописе и базе података у износу од око 100 милиона динара, саопштило ресорно министарство. Остатак средстава намењених претплати биће уговорен после преговора са највећим светским издавачем научне литературе Елсевиер.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја уговорило је финансирања претплате на научне часописе и базе података у износу од око 100 милиона динара, а убрзано се обављају и све активности око реализације тог уговора, саопштило је то министарство.

Остатак средстава намењених претплати биће уговорен одмах након окончања преговора са највећим светским издавачем научне литературе Елсевиер, наводи се у саопштењу.

Истраживачи из Србије су у протеклој 2012. години из часописа које издаје Елсевиер преузели око милион чланака.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Народна библиотека Србије три месеца директно преговарају са преставницима Елсевиера, истиче се у саопштењу и наводи да Министарство има намеру да претплату обезбеди за више година, као и да је прошири на набавку електронских књига које до сада нисмо имали.

Грађанске иницијативе и неколико других организација цивилног друштва, удружења и појединци, затражили су пре неколико дана од Министарства просвете и Владе Србије да редовном претплатом осигурају приступ релевантним научним часописима и литератури.

У саопштењу невладиних организација наведено је да је Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку (КоБСОН), преко којег иду набавке електронских издања научних часописа и литературе, објавио је да Оксфорд јуниверсити прес, један од најзначајнијих издавача стручне литературе и научних часописа, укинуо приступ својим часописима за мрежу научних институција у Србији.

Претплата коју финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја укинута je због вишемесечног неплаћања, наведено је у саопштењу од 11. априла и најављено je да ће и остали издавачи због великог кашњења са претплатом ускоро учинити исто.

"Овакви потези Министарства гурају Србију у научну изолацију и дугорочно онемогућавају одрживи развој државе", наводи се у саопштењу, у којем се истиче да захтев Грађанских иницијатива подржавају Математичко друштво Архимедес, Кровна организација младих Србије, Женски центар, Београд, Центар за интерактивну педагогију, Центар за образовне политике, Педагошко друштво Србије.

Захтев су подржали и директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић, професорка Филозофског факултета у Београду Дубравка Стојановић, професорка Учитељског факултета у Београду Јелена Врањешевић, консултанткиња у образовању Гордана Миљевић, професор Факултета политичких наука у пензији Вукашин Павловић, Мелита Ранђеловић из Актива наставника Грађанског васпитања средњих школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару