Захтев за исплату увећаних војних пензија

Војни пензионери најављују да ће се обратити Међународном суду у Стразбуру уколико не остваре право на исплату увећаних пензија од 11,06 одсто, које, како тврде, чекају од 2008. године. У Министарству за рад и социјалну политику кажу да се увећање пензија пре пет година није односило на војне пензионре.

Уколико не остваре право на исплату ванредно увећаних пензија од 11,06 одсто, које како тврде, чекају од 2008. године, војни пензионери обратиће се Међународном суду у Стразбуру. Незадовољни су и јер им, кажу, Управни суд ускраћује право на суђење у разумном року.

Више од 40.000 војних пензионера тражи да им се исплати у просеку по 300.000 динара, јер тврде да им држава толико дугује за неисплаћено повећање пензија у протеклих пет година.

Прошлог маја, Уставни суд наредио је Управном суду да, у року од 60 дана, понови поступак по тужбама. У Удружењу војних пензионера истичу да још није донета ниједна пресуда.

"Уколико Управни суд не донесе пресуду у најкраћем року, ништа нам друго не преостаје него да се обратимо Међународном суду правде у Стразбуру. Пружићемо све услуге нашим корисницима војних пензија да напишу тужбе и финансираћемо то из наше чланарине", најављује председник Удружења војних пензионера Љубомир Драгањац.

Из Управног суда су доставили саопштење у којем тврде да поступање у року од 60 дана није обавезујуће, али и да су донете прве пресуде.

Истичу да нису оштетили ни пензионере ни државу, већ да је циљ био да донесу такве одлуке којима се могу презентовати пред судом у Стразбуру, ако пензионери ипак покрену поступке.

Надлежни кажу да не постоји законски основ за испуњавање захтева војних пензионера.

"Они су тражили ванредно усклађивање својих пензија као и остали пензионери који нису војни пензионери. Али на то нису имали право оног момента када су га тражили, јер моменат ванредног увећања тих пензија тиче се 2007. године када су војни пензионери били изван овог система пензионог осигурања", каже државни секретар у министартсву за рад и социјалну политику Драги Видојевић.

Уколико би Управни суд пресудио у корист војних пензионера, из буџета би морало да се издвоји између 10 и 17 милијарди динара.

Ако, незадовољни пресудама домаћих судова, правду затраже пред Судом за људска права у Стразбуру, број тужби пред тим судом драстично би се увећао.

Србија се већ сада, са 10.500 представки, налази на четвртом месту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару