До данас амнестирано 2.000 осуђеника

Од новембра, када је усвојен Закон о амнестији, из затвора у Србији отпуштено око 2.000 осуђеника. У седам градова у Србији отворене канцеларије за алтернативне санкције, а за још седам направљен план.

Према подацима Управе за извршење кривичних санкција од новембра прошле године, када је усвојен Закон о амнестији, до данас је из затвора у Србији отпуштено око 2.000 осуђеника који су издржали девет десетина казне.

Директор те управе Милан Стевовић је, информишући скупштинску Комисију за контролу извршења кривичних санкција, навео да је "бројно стање у затворима смањено са 11.300 лица на 10.228".

Он је нагласио и да је примена алтернативних мера и санкција, што је и једна од мера које су прописане Стратегијом за смањење преоптерећености смештајних капацитета у заводима за извршење кривичних санкција, будућност извршења кривичних санкција.

Стевовић је навео да су у седам градова у Србији отворене канцеларије за алтернативне санкције, а да је за још седам направљен план. То су Сремска Митровица, Пожаревац, Ужице, Лесковац, Чачак, Смердерево и Панчево.

Када је реч о проширењу затворских капацитета, у плану је изградња нових затвора у Панчеву, за смештај 500 затвореника, који ће бити финансиран средствима ЕУ, и у Крагујевцу, за смештај 400 особа.

Обезбеђена су средства и за реконстуркцију Казнено поправног завода за малолетнике у Ваљеву, као и изградњу новог.

Према његовим речима, у припреми је неколико законских предлога, а оно што је приоритет јесте да се притвореницима и затвореницима обезбеде такви услови живота који неће угрозити њихова људска права.

"Њима је судија у судском поступку одузео право на слободу, остала права им не смеју бити ускраћена", нагласио је Стевовић.

Говорећи о проблемима са којима се суочавају, директор Управе је рекао да је делегација Комитета против тортуре Савета Европе констатовала да је у заводима мали број запослених и у том контексту навео да су предвиђена средства за повећање броја запослених за 141 особу.

Он је прецизирао да се за 70 радних места пријавило 3.170 кандидата, од којих је хиљаду факултетски образовано, а више њих и са завршеним магистарским студијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару