Читај ми!

Србија није сасвим спремна за сезону града

Пошто располаже са само три ракете по противгарадном месту, Србија није у потпуоности спремна за наступајућу противградну сезону, рекао Предраг Марић. Разлог за такво стање је недостак новца, прецирао Марић.

Србија није у потпуности спремна за противградну сезону која почиње данас, јер тренутно располаже са три ракете по противградном месту, што је четири пута мање од оптималног броја, изавио је данас начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

"Главни разлог малог броја ракета је недостатак новца, али у току је поступак набавка једне количине ракета у вредности од 120 милиона динара, како би на сваки од 3.000 стрелаца располагао са по шест ракета", казао је Марић агенцији Бета поводом почетка сезоне противградне заштите која у Србији траје до 15. октобра.

Према његовим речима, након те набавке "биће довољно ракета за први талас непогода и градоносних облака, али не и за дужи временски период".

"Противградне ракете ће се набављати од домаћих произвођача, јер се оне израђују према лансерима који постоје само у Србији, а прилику да продају ракете имаће Полиестер из Прибоја, Трајал из Крушевца, Крушик из Ваљева и Слобода Чачак", рекао је он и навео да би ракете требало да буду набављене у наредних месец дана.

Марић је истакао да велики проблем представља и финансирање стрелаца, наводећи да би ове године могло да се деси да их се не пријави довољно.

"Месечну накнаду од 4.000 динара за око 3.000 стрелаца финансира Републички хидрометеоролошки завод, што је недовољно и због чега су они незадовољни", указао је он.

Марић је рекао да је због такве ситуације МУП упутио препоруку локалним самоуправама да размотре додатно финансирање стрелаца, а општине су замољене да и саме, уколико су у могућности, набаве противградне ракете.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације казао је да би до средине ове године требало да буде усвојен закон о заштити од града, како би се потпуно уредила та област у којој проблем годинама представљају и набавка делова за радарске центере, начин плаћања стрелаца.

"Тим законом ће се прецизно дефинисати поступак прибављања ракета, финансирања њихове набавке и функционисања читавог противградног система у Србији, јер се поступањем од случаја до случаја и набавка ракета пред сезону или у току сезоне само стварају проблеми", казао је Марић.

За шестомесечну сезону одбране од града Србији је потребно око 30.000 ракета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару