Читај ми!

Пругом у школу, с првим мраком у кућу

Малишани из некада рударског места, Кишнице крај Грачанице, школу похађају у импровизованим учионицама. У већинском српском селу пре рата, сада живи само неколико српских породица.

Кишница, некада рударско место крај Грачанице, данас - јаловина, затворени погони, промењена етничка структуру села.

У већинском српском селу пре рата, сада живи само неколико српских породица. Заменили су их Албанци. Српске породице већином су на периферији. Економија је уништена.

У том месту на Косову некада је било више хиљада запослених, каже мештанин Кишнице Душан Илић и подсећа да постоје четири рудника, један површински коп и модерна флотација за прераду руде.

"Сада то махом не ради - рудници су потопљени, површински коп ради, али не у довољној мери, док флотација ради минималним капацитетом", објашњава Илић.

Српске породице у Кишници, највише броје млади до 19 година.

Малишани из Кишнице школу похађају у импровизованим учионицама. Пругом већ 14 година не иду вагони са рудом, већ ђаци из Кишнице. То им је најближи пут да из тог рударског краја дођу у школу.

У школи постоје два комбинована одељења. Пре 2005. године, када су добили друге просторије, ђаци из Кишнице, часове су имали у приватној кући.

"У школи учимо, радимо нове лекције, а после школе радимо домаћи и iдемо да се играмо", прича Андрија.

Његова другарица Маријана каже да после школе, када оде кући, напише домаћи задатак, а потом изађе на пругу да се игра.

У суседној учионици - пет ђака у два одељења. Други и четврти разред, можда је тиши од својих школских другара, али зато боље цртају.

Учитељица школе "Краљ Милутин" Бојана Секулић каже да је тешко, али да се труде да олакшају малиштанима да забораве на проблеме бар док су у школи.

"Многим активностима и прередбама трудимо се да се не разликују много од остале деце", прича Бојана Секулић.

Већ неколико генерација школовање је наставило у матичној школи у Грачаници. Тако ће бити и са овим ђацима, када заврше четврти разред. До тада, пругом у школу, а са првим мраком одмах у кућу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару