Читај ми!

Царина спремна за "Пејпал"

Царина Србије због доласка "Пејпала" на наше тржиште очекује повећање броја пошиљки. Грађани ослобођени плаћања увозних дажбина за пошиљку вредности до 50 евра.

Управа царина Србије саопштила је да се због доласка "Пејпала" на тржиште Србије очекује повећање броја поштанских пошиљака и да је царинска служба спремна за долазак тог сервиса за слање новца и плаћање преко интернета.

Како се наводи у саопштењу, грађани су ослобођени плаћања увозних дажбина за пошиљку вредности до 50 евра, уколико пошиљку шаље правно лице, што је углавном случај у куповини преко интернета.

Уколико пошиљке долазе од физичких лица, не плаћају се дажбине за вредности до 70 евра. Пошиљке веће од тих вредности подлежу наплати дажбина.

Увозне дажбине на пошиљке које грађани примају из иностранства у поштанском саобраћају обрачунавају се применом јединствене царинске стопе у висини од 10 одсто, а на оцарињену вредност обрачунава се одређења стопа ПДВ-а (осам или 20 одсто).

Управа царина наглашава да се за поштанске пошиљке које подлежу наплати увозних дажбина, царинска основица увећава за трошкове транспорта и поштарине.

Роба која се увози односно наручује може да стигне обичном пошиљком – преко ПТТ службе или брзом поштом преко фирми какве су ДХЛ, ,"Федекс", УПС.

Уколико, међутим, пошиљка стигне брзом поштом, она се царини по стопи која је прописана Законом о царинској тарифи, а не применом јединствене царинске стопе у висини од 10 одсто.

Начин доставе робе избор је наручиоца, а како се додаје, он се о томе вероватно изјашњава у моменту поруџбине.

"За грађане Србије и даље је повољније да робу примају путем обичне поште, с обзиром на то да су ПТТ услуге јефтиније од услуга брзе поште, па су самим тим укупни издаци нижи", наводе у Управи царине.

Царински службеници, осим наведене вредности, односно рачуна као методе за утврђивање царинске вредности, користе и друге методе, попут упоређивања вредности сличне или исте робе, за шта консултују каталоге и интернет странице.

Царињење пошиљки за физичка лица чија вредност не прелази 3.000 евра врши у такозваном скраћеном поступку, односно примењује се јединствена царинска стопа од 10 одсто.

У случају да су пошиљке вредније од тог износа, или када их наручују правна лица, тада је обавезно поднети декларацију у писаном облику (ЈЦИ) и започети поступак редовног царињења, што подразумева да ће се роба царинити по стопи утврђеној Законом о царинској тарифи.

Управа царина наводи и да за сада није познато да ли ће се лимит за царињење поштанских пошиљака мењати у корист купаца, због почетка рада "Пејпала", и додаје да је та институција извршни огран који спроводи важеће прописе и да ће, ако лимит буде повећан, то одмах бити примењено у пракси.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару