Читај ми!

Убиство Ћурувије, злочин без казне

Обележено 14 година од убиства власника и главног уредника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувије. Новинарска удружења надају се да ће до следеће годишњице све околности тог злочина бити расветљене.

Новинарска удружења обележила су 14 година од убиства власника и главног уредника листова Дневни телеграф и Европљанин Славка Ћурувије, изразивши наду да ће до следеће годишњице све околности тог злочина бити расветљене.

Венце су код улаза у зграду у Светогорској улици 35 у Београду, где је Ћурувија убијен хицима из ватреног оружја, положили председници НУНС-а и УНС-а Вукашин Обрадовић и Љиљана Смајловић.

Обрадовић је том приликом рекао да се нада да до истине о убиству Ћурувије не мора да се дође склапањем споразума са онима који су били на челу ескадрона смрти Слободана Милошевића.

"Сигуран сам да до налогодаваца и убица Славка Ћурувије можемо да дођемо и на другачији начин", рекао је Обрадовић, који је изразио очекивање да ће политичка воља исказана формирањем комисије за истраживање убистава новинара уродити плодом.

Смајловићева је упозорила да ће, све док не буду разјашњена убиства новинара, Србија бити земља у којој је могуће некажњено убијати новинаре.

"Ја се први пут у ових 14 година надам да можда догодине нећемо стајати овде пред вама а да се цела истина о том злочину не сазна", казала је Смајловићева.

Удовица Славка Ћурувије Бранка Прпа рекла је да би давање статуса сведока сарадника Радету Марковићу, који је у време убиства Ћурувије био на челу српске тајне службе, било урушавање самог концепта правде.

"То је једна од монсруозних замена теза, да они који су руководили свим тим акцијама и који од 1998. стоје иза политичких и државних убистава, данас могу да добију статус сведока сарадника. То је неприхватљиво и у политичком и етичком смислу, јер девастира идеју санкције за оне који такве злочине извршавају", рекла је Прпа новинарима.

Она је, такође, изразила незадовољство саставом комисије за истраживање убиства новинара, јер, како је рекла, конгломерат припадника полиције, тајних служби и новинарске струке не може да има друго значење осим манипулативно.

"Ја сам с разлогом сумњала да иза целе ове иницијатве стоји покушај да се предмет одузме од тужилаштва, што није само правни нонсенс већ и рушење идеје правне државе", рекла је Прпа.

Комеморцији су присуствовали повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, председница скупштинског Одбора за културу и информисање Весна Марјановић, представници ОЕБС-а и бројне колеге и пријатељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару