Читај ми!

Похвала реформи српског правосуђа

Министарство правде саопштило да су европски посланици који су у посети Србији похвалили реформу правосуђа. Европарламентарци су указали да још има проблема, посебно због трајања судског поступка.

Европски посланици који су у посети Србији, похвалили су реформу правосуђа, али су навели да још има проблема посебно због трајања судског поступка, саопштило је Министарство правде.

Како се наводи у саопштењу после синоћног састанка с министром правде Николом Селаковићем, европски посланици су навели да су реформе у правосуђу посебно битне за отварање поглавља 23. и 24. и напредак у процесу ЕУ интеграција.

Немачки посланици су указали на проблем неуједначене судске праксе у правосуђу Србије што изазива правну несигурност и утиче на долазак страних инвеститора.

Министар Селаковић им је одговорио да ће, јачањем система извршитеља и увођењем система јавних бележника, судови бити растерећени и моћи да се баве само суђењем што допринети њиховој ефикасности.

Селаковић је навео да је Министарсво свесно неуједначености судске праксе те је рад на томе један од главних циљева Стратегије реформе правосуђа.

Француски посланици су рекли да је изградња независног правосуђа на добром путу и да је Србија напредовала у сузбијању трговине људима и заштите људских права.

Они су се интересовали како ће Србија решити проблем хулиганства на спортским манифестацијама.

Селаковић је рекао да је Влада Србије формирала Акциони тим за израду плана за сузбијање насилничког понашања на спортским догађајима.

Он је нагласио, да је формиран и посебан тим тужилаца који ће процесуирати починице оваквих кривичних дела.

Министар је рекао и да је изменама Кривичног законика из децембра 2012. године, уведен злочин из мржње.

Селаковић је изразио задовољство посетом представника немачког и француског парламента, истичући да су те две земље узор у области људска права и развоја демократије.

Министар је изнео да су радне групе Министарств завршиле прве радне текстове Националне стратегије за реформу правосуђа и Националне стратегије за борбу против корупције, а маја се очекује јавна расправа о Националној стратегији реформе система јавне управе, која ће септембра у Скупштину.

Као један од приоритета Селаковић је навео јачање независности и оспособљености Високог савета судства и Државног већа тужилаца, чији су углед и рад, како је рекао, доведени у питање у протекле три године пре свега нетранспарентиним реизбором судија и заменика јавних тужилаца 2009. године и другим потезима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару