Србија станица за окрепљење азиланата

Прекобројност у центру за азил у Боговађи, више није проблем. За разлику од пре неколико месеци, када су странци спавали и по шумама, ситуација у центру сада је боља.

За разлику од пре неколико месеци када је Центар за азил у Боговађи био пребукиран а странци спавали и по шумама ситуација је знатно боља. Зима пролази и азиланти пристигли у Србију углавним крећу даље.

Азиланти који су кренули у потрази за бољим животом, на путу проводе по неколико месеци па чак и година.

"Мој план је био да одем у Шведску али после више година пута сада више нисам сигуран", каже Ибрахим из Авганистана.

Мухамед из Сомалије је испричао да је био болестан када је дошао у Србију, да су му помогли и да је сада добро.

Мали Мехадин из Сомалије време у Боговађи проводи гледајући цртане филмове а иде и у локалну школу.

Већина азиланата пут Европе креће из Сомалије, Авганистана, Еритреје и Малија а у Боговађи нађу тренутно уточиште док покушавају да стигну до Италије или скандинавских земаља.

Управник центра за азил у Боговађи Стојан Сјеклоћа каже да азиланти најчешће у Србију стижу из Македоније, Албаније, Црне Горе и Косова.

"Најчешће су у доста тешком стању, исцрпљени, похабане одеће и обуће и њима овде дође, условно речено, као нека добра станица где се опораве и наставе пут даље", каже Сјеклоћа.

Због мањка простора у центру за азил, 60 странаца борави и у привременом прихватилишту, изнајмљеној кући у суседном селу у Врачевићима где су услови знатно лошији.

Мештани кажу да им азиланти не сметају и да не праве проблеме.

Осим центра у Боговађи и прихватилишта у Врачевићима, азиланти бораве и у Бањи Ковиљачи. Надлежни кажу да ту услови нису одговарајући и да је потребно отворити нови наменски објекат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару