Читај ми!

Хронологија највећих злочина у Србији

Србија, иначе, има низак степен убистава, готово на нивоу Шведске. Међутим, последње две деценије породична убиства, у којима су страдала и деца, догађала су се најмање једном годишње. Мотиви вишеструких убистава неретко остају неразјашњени, а извршиоци таквих злочина најчешће покушају или изврше самоубиство.

Подаци Светске здравствене организације показују да Србија има низак степен убистава, готово на нивоу Шведске. Са 1,2 убиства на 100.000 становника, ниво таквих злочина је 2010. године у Србији био четири пута мањи него у САД, наводи америчка телевизијска мрежа Си-Енн.

Ништа није наговештавало да би се у Великој Иванчи у фамилији Богдановић могла догодити трагедија. Љубиша Богдановић није имао психичких проблема, у Центру за социјални рад није регистрован као проблематична особа.

За сада су једине информације о њему које би могле да укажу на потенцијални узрок злочина те да је 1991. године био на ратишту и да је прошле године остао без посла.

Зорица Павловић из младеновачког Центра за социјални рад објашњава да су то последице или окидачи за активирање неке основне болести.

"Искуство и наука говоре да код таквих масовних убистава најчешће ради о нелеченим тешким депресијама или психозама", каже Павловић.

Криминолог Добривоје Радовановић каже да потпуно нормалан човек не убија 13 људи и претпоставља да је реч о три могућности.

"Тешка депресија која изазива жељу да побијете целу породицу и све ближње да не би патили у том тешком животу, па себе убијате на крају. Или се ради о некој шизофреније која је могуће праћена халуцинацијама или неким параноидиним идејама. Али, такође је могуће да се ради о психопатској структури личности што се спаја са овим боравком на ратишту", објашњава Радовановић.

Последње две деценије породична убиства, у којима су страдала и деца, догађала су се најмање једном годишње.

Србија још памти крвави пир Николе Радосављевића, који је 2007. године у селу Јабуковац код Неготина ловачком пушком убио деветоро мештана, а троје теже ранио. Тврдио је да је злочин починио због утицаја црне магије.

У суровој статистици породичних злочина забалежена је и трагедија у Футогу. Душан Маријанаћ је у новембру 2001. кухињским ножем заклао оца, супругу и четворогодишњег сина, док је мајци Олги ножем нанео више убода.

После вишечасовних преговора предао се полицији, а као мотив за злочин навођена је љубомора.

Годину дана касније, Драган Чедић из Лесковца, за 20 минута, на три различита места, из аутоматске пушке убио је бившу супругу, шест чланова њене породице, и ранио четворо људи. Нерешени породични односи разлог су тог седмоструког убиства.

Мотиви вишеструких убистава неретко остају неразјашњени, а извршиоци таквих злочина најчешће покушају или изврше самоубиство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару