Читај ми!

Стручњаци о мотивима злочина у Великој Иванчи

Тешко је претпоставити шта је мотив злочина у Иванчи, каже професор Милутин Ненадић и истиче да није склон да поверује да је учешће у рату примарни разлог, с обзиром на временску дистанцу. Многи наши ратници нису на адекватан начин збринути, тако да је могуће очекивати да се дешавају такве ствари, сматра клинички психолог Влајко Пановић.

Стручњаци различито тумаче мотиве стравичног злочина у Великој Иванчи у коме је Љубиша Богдановић убио тринаест особа.

Професор Милутин Ненадовић, директор Клинике "Лаза Лазаревић", каже да је тешко претпоставити шта је мотив овог злочина.

"Могло би се рећи да у питању није душевни поремећај, већ поремећај структуре личности", истиче професор Ненадовић.

Пофесор Ненадовић каже да, као психијатар, није склон да поверује да је учешће у рату примарни разлог, с обзиром на временску дистанцу.

"Време од неколико деценија сигурно више није тако трауматизујуће са аспекта афективног дисбаланса, а душевна поремећеност због самог учешћа у рату такође није прихватљива могућност", рекао је Ненадовић. 

Пановић: Рат оставља трауме 

Никада не зна када ће ратне трауме изаћи на површину, рекао је клинички психолог Војномедицинске академије Влајко Пановић.

"Многи наши ратници нису на адекватан начин збринути, тако да је могуће очекивати да се дешавају такве ствари", додао је Пановић.

"Имали смо случајеве да после тридесет година, при отварању шампањца, човека то асоцира на пуцњаву што покреће ланац асоцијација који може довести до нечега што није добро за њега или околину", рекао је Пановић агенцији Бета.

Уз оцену да се још не зна шта је мотив убиства, додао јуе да многи "упадну у депресију, из које се догађају и самоубиства и убиства".

"Има пуно људи који се осећају обезвређени - не мислим на политику, него уопште на целу друштвену климу. Наши ресурси за адаптацију на промене нису неисцрпни и неки људи 'пуцају' ", рекао је Пановић.

Према његовим речима, медији који промовишу насиље треба да направе "културолошки заокрет", као и све институције које се "баве човеком, пре свега људском душом".

"Чини ми се да треба неговати људску доброту, и да медији промовишу оно што дефинише и краси човека", рекао је Пановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару