Читај ми!

Станови за 200 ромских породица

Протоколом о збрињавању ромских породица, који су потписали Венсан Дежер и Драган Ђилас, предвиђено 3,6 милиона евра за изградњу станова за породице из некадашњих нехигијенских насеља "Белвил" и "Газела". Ово је једна од највећих донација коју је Београд добио, рекао је Ђилас.

Градоначелник Београда Драган Ђилас и шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер потписали су, на светски дан Рома, Протокол о збрињавању ромских породица из некадашњих нехигијенских насеља "Белвил" и "Газела", вредан 3,6 милиона евра.

Ђилас је, након потписивања Протокола у насељу Макиш, рекао да ће, захваљујући донацији ЕУ, 202 породице добити станове у зградама које ће бити изграђене у наредне две године.

"Тиме ће њихово питање животног смештаја и дома бити заувек решено. То је једна од највећих донација коју је град Београд добио и на томе смо искрено захвални", рекао је Ђилас.

Ђилас је рекао и да је у претходне четири године много урађено за Роме у Београду који су живели у нехигијенским насељима.

Градоначелник Београда је подсетио да је у претходне четири године обезбеђен смештај за 303 ромске породице, 1.389 људи је добило лична документа, здравствене књижице и социјалну заштиту.

Од 650 социјалних станова који су направљени и усељени у Београду, рекао је Ђилас, 191 стан су добиле ромске породице, од чега 91 породица из насеља Белвил и Газела, а 100 породица које су живеле на другим местима у Београду.

Према његовим речима, 411 деце је кренуло у школу, а и даље се много ради са њима како би наставили са образовањем, јер "само ако заврше школу имају неке шансе да се заиста интегришу у ово друштво и да живе другачије".

"Роми који су живели у овим насељима, њих 27, добили су посао у нашим јавним комуналним предузећима. Наставићемо да радимо све што је у нашој моћи имајући у виду да је буџет Града Београда у односу на остале градове Европе неколико пута мањи", нагласио је Ђилас.

Ђилас је истакао и да ће се Град трудити да свим својим грађанима ромске националности, као и свима који су социјално угрожени, максимално помогне у складу са могућностима и средствима којих нема превише, а која су заиста потребна у време велике економске кризе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оценио је да спровођење пројекта неће бити лако и да пуно тога треба да се уради - на првом месту да град обезбеди локације, а ЕУ, са своје стране, средства.

"Осим речи потребна су и дела и зато је потребно обезбедити кров над главом за 202 породице", навео је Дежер и додао да је изградња станова само један начин да се олакша живот припадницима ромске заједнице.

Како је истакао, Међународни дан Рома у чланицама ЕУ, али и земљама кандидатима треба искористити као повод да се укаже на потребу интеграције Рома у друштву, укључујући стварање услова за образовање и здравствену заштиту Рома.

Протокол о сарадњи о учешћу града Београда у реализацији пројекта стамбеног збрињавања ромских породица из некадашњих нехигијенских насеља "Белвил" и "Газела" финансира се из ИПА претприступних фондова.

ЕУ је преко Канцеларије УН за пројектне услуге издвојила 3,6 милиона евра за трајни стамбени смештај 202 породице које су тренутно смештене у пет новоформираних насеља у Макишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару