Читај ми!

Борба за сваког ђака првака

Због лошег демографског стања, ове године ће бити уписано мање ђака првака него прошле године, процењују надлежни. Посла за просветне раднике ће бити мање, па је већина школа већ кренула у кампању да привуче што више ученика.

До краја маја, траје упис ђака у први разред основне школе. Због лоше демографске слике Србије, надлежни процењују да ће у септембру у школу поћи 71 и по хиљада првака, односно око хиљаду и по мање него прошле године. Самим тим, биће и мање посла за просветаре, па се школе такмиче како да упишу што више првака.

Родитељи се најпре распитују о квалитету наставе, страним језицима који се уче, продуженом боравку. Већина школа је, да би привукла што више ђака, у кампању кренула још у првом полугодишту.

Директор ОШ "Стари град" каже да су радили "мало жешћу пропаганду", правили плакате, упознали родитеље, слали им позиве. "имамо одређене контаке и надамо се да ћемо да упишемо довољан број", рекао је Вучинић.

Школа је дужна да упише свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, у складу са могућностима школе, дете може да похађа и школу којој територијално не припада. Процењује се да је таквих ђака око тридесет одсто.

Директор ОШ "Вук Караџић" Златко Грушановић каже да је последњих година школа "постала једна врста предузећа која неким својим имиџом мора једноставно да привуче ученике", с обзиром да је првака све мање".

Број првака неравномеран је по општинама и окрузима. У Београду ће их бити више него лане док ће, процењује се, Пчињски округ остати без 25 одељења. Што значи, мање посла за учитеље и наставнике.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић истиче лоше демографско стање у Србији и додаје да министарство настоји да за просветаре који немају пун фонд часова нађе посао у школској управи, општини или граду.

Колико ће тачно првака бити, знаће се тек крајем септембра, јер ће се до тада уписати и деца старија од седам и по година, која због болести или других разлога то не учине током пролећа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару