Читај ми!

Дан студената, године проблема

На универзитетима, факултетима и у студентским домовима у Београду обележава се Дан студената. Тим поводом организују се свечаности, такмичења у знању, музичка и спортска надметања, бирају се најбољи студенти. И овај 4. април студенти дочекују са идентичним проблемима као и претходних година.

Београдски универзитет обележава Дан студената, у знак сећања на студентскe демонстрације против фашизма, 4. априла 1936. године, када је у протестима погинуo студент права Жарко Мариновић.

Установа Студентски центар Београд, организује спортска такмичења, избор за најбољег студента, и такмичење у певању. Финално вече се традиционално обележава у великој сали Дома културе у Студентском граду, где се проглашавају победници.

На платоу испред Студентског града традиционално се организује велики концерт, где ће главни извођачи бити бенд Земља Грува, а очекује се до 10.000 студената. Дан студената обележава се пригодним програмима и на факултетима и у студентским домовима.

Ипак, кад 4. април прође, студентима остају исти проблеми као и претходних година. Почеци академске године били су у знаку протеста због нејасних критеријума за упис наредне године и високих школарина.

Просечан студент Универзитета у Београду има прилику седам пута да обележава Дан студената, јер је просечно време студирања седам година. Нису ретки ни студенти који на факултетима проведу и више од деценије а просечно време студирања не смањује се значајније већ 20 година иако је уведен Болоњски систем школовања.

Болоњски проблеми

И са "школовањем по Болоњи" и даље постоје велики проблеми, јер реформа није извршена до краја. Програми су наусклађени, новине се не поштују, а академци се често жале и да је литература застарела.

На чувеној Шангајској листи, Универзитет у Београду је први пут прошле године уврштен на листу 500 најбољих светских универзитета. Сви су сагласни да је то велики успех, а посебно јер је БУ иза себе оставио универзитете из региона, у Љубљани и Загребу.

Ипак, у пракси, студенти не осећају да су дубље реформе спорведене, и зато њима тај пласман не значи много. Да би БУ остао на тој листи потребно је више улагања и доследнија реформа образовања.

Студенти често попуњавају разне евалуационе упитнике у којима оцењују рад професора и факултета, али се њихов глас мало вреднује, па зато та пракса губи на значају. Такође, у процес одлучивања и спровођења реформи морају се укључити и студентски парламенти и организације.

Проблеми настају и након завршетка студија. Прве генерације болоњских студената окончале су студије, али је мало њих добило дипломе, јер постоје проблеми са њиховим издавањем, и на њих се чека годинама.

Већи проблем представља запослење. Број незапослених је у порасту, а на бироу чекају чак и доктори наука. Србија је међу земљама са највећом стопом незапослености младих у Европи.

На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се скоро 56.000 особа са завршеним факултетом, а просечно време чекања на посао је двадесет месеци.

Апсурдно, али многи дипломци имају проблем преквлаификованости, односно чињеницу да се на мало слободних места тражи слабије квалификована радна снага.

"Студент није запалио жито" 

Због тога су неопходна улагања у привреду и подстицање грана где се тражи висококвалификована радна снага. Доста је честа изјава, чак и међу политичарима, да су студенти ЕТФ-а један од највећих извозних производа Србије.

А проблем недостатка високовалификованих радника се најбоље може сагледати и на недавном примеру оживљавања смедеревске Железаре, када није постојао нико ко би умео да упали високу пећ која није дуго радила.

Да потенцијал постоји, осим пласмана на Шангајској листи, доказују и најновији успеси које су прошлог месеца остварили студенти Правног факултета, Математичког факултета и Факултета политичких наука на престижним светским и европским такмичењима.

Проблем је што се подршка таквим студентима завршава на похвалама, честиткама и пар дана медијске пажње.

Реформа предуго траје, а веома је важно да се у систему образовања предузму конретни кораци, јер највећи терет подносе студенти.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару