Читај ми!

Трансплантација срца за 20 дана

Директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић рекао је да би трансплантација срца могла да се ради за неких 20 дана. То се није догодило у марту зато што се чекао крај тендера за неопходну опрему, рекао је Ристић.

Трансплантације срца чије је извођење поново било планирано у Србији од марта, одложене су због тендера који је расписан за опрему, рекао је директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић и додао да се нада да ће све бити решено за 20 дана.

У Србији се трансплантација срца не обавља од 1999. године, а после 14 година чекања, она је требало поново да се ради од марта у Клиничком центру Србије.

"То се није догодило у марту зато што се чекао крај тендера за неопходну опрему. Тендер је завршен пре два дана и сада чекамо да видимо да ли ће неко уложити жалбу. Ако не буде жалбе, трансплантација би могла да се ради за неких 20 дана", казао је Ристић агенцији Бета.

Према његовим речима, осим опреме, неопходно је прецизно дефинисати
где ће се тачно обављати трансплантације и који доктори и медицинске сестре би их радиле.

"Ми имамо обучене кадрове, чекамо опрему, али трансплантација наравно зависи од донора, ми не можемо знати када ће се појавити донор", рекао је Ристић.

Због тога што се трансплантација не обавља у Србији, не постоје ни тачне листе чекања.

"Не зна се тачно колико људи чека на трансплантацију, али на нашем одељењу кардиохирургије на трансплантацију чека пет пацијената", казао је Ристић и додао да је Клинички центар позвао кардиохирурге из унутрашњости да доставе спискове и пошаљу пацијенте којима је констатована слабост срчаног мишића.

Са бројем од 80.000 донора Србија је на дну донаторске лествице, указала је недавно министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић која је најавила и измене закона како би се њихов број повећао.

Ристић који је и члан Трансплантационе Комисије, рекао је да Комисија ради на доношењу неопходних подзаконских аката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару