Читај ми!

Изабран најбољи комуникатор науке

Студенткиња треће године архитектуре у Нишу Миона Петковић победница је овогодишње Лабораторије славних, такмичења које организује Бритиш кансел у партнерству са РТС-ом. Она је у три минута објаснила зашто људи стално све остављају за сутра и тако освојила титулу најбољег комуникатора науке у Србији.

Победница Лабораторије славних 2013, такмичења које организује Бритиш кансел у партнерству са РТС-ом, је Миона Петковић, студенткиња треће године архитектуре у Нишу која је освојила титулу најбољег комуникатора у Србији.

У борби за ову титулу, на великом националном ТВ финалу Лабораторије славних, представило се десет најбољих такмичара који су добили прилику да јавно презентују интересантне теме.

Миона Петковић је у финалу пред стручним жиријем и телевизијском публиком најбоље објаснила, у свега три минута, зашто су људи склони да стално остављају све за сутра. Говорила је о феномену прокрастинације или "Зашто одуговлачимо? Кривица у нашем мозгу".

Друго место са презентацијом „Рак дојке је унисекс" освојила је Мина Станикић, најмлађа учесница такмичења, студенткиња Медицинског факултета у Новом Саду.

Треће место по оцени жирија, али и награда публике, припала је Анђелики Калезић, студенткињи прве године Молекуларне биологије и физиологије на Биолошком факултету у Београду, која је представила концепт под називом „Да ли је пут од здраве до канцерогене ћелије искључиво једносмеран - магични трикови канцерогених ћелија".

Све три учеснице такмичења за најбољег комуникатора науке освојиле су вредне награде, које традицинално додељује ЕРСТЕ Банка. Победница Лабораторије славних за 2013 годину Миона Петковић уједно је и наш представник на међународном "ФамеЛаб" такмичењу које се одржава у јуну на Фестивалу науке у Челтнему у Великој Британији.

У жирију који је оцењивао презентације у финалу такмичења били су директор Института за физику Александар Белић, директорка Фестивала науке Ана Јовановић, директор Археолошког парка Виминацијум Миомир Кораћ и Биљана Стојковић, доценткиња на Катедри за генетику и еволуцију Билошког факултета у Београду.

Гледаоци финала Лабораторије славних 2013 имали су прилику да сазнају више и о заштити животне средине, о биолошким катализаторима непоходним за живот, о органском једињењу биљног порекла беле боје и горког укуса, о молекуларној гастрономији, о води као алтернативном извору енергије, али и све о потрази за универзалном теоријом математике.

Ко је Миона Петковић?

Миона Петковић рођена је 1991. године у Нишу. Док је завршавала природно-математички смер гимназије "Бора Станковић" у Нишу редовно је освајала награде на државним такмичењима из математике, због чега је проглашена ђаком генерације. Из велике љубави према уметности уписала је архитектуру на грађевинско-архитектонском факултету и студент је треће године. Док одуговлачи са завршавањем својих обавеза, воли да чита о свему и свачему. Највише ужива док црта или слика. Воли да слуша музику и гледа научно-популарне емисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару