Читај ми!

Централизована набавка лекова крајем године

Системом централних јавних набавки набављаће се све што је потребно здравственим установама, али не од краја овог месеца, већ од краја године. Надлежни сматрају да такво пословање доноси велики уштеде, боље услове лечења, као и да такав систем има и антикоруптивне мере.

Сви лекови, апарати, потрошни материјал и све што је неопходно здравственим установама набављаће се системом централних јавних набавки - уместо од овог месеца, од краја године.

Надлежни сматрају да такво пословање доноси велики уштеде, боље услове лечења, као и да такав систем има и антикоруптивне мере. За планирање и спровођење централизоване набавке биће задужени Институт за јавно здравље "Батут" и Фонд за здравствено осигурање.

Руководиоци здравствених установа наглашавају да систем централне набавке има предности, али сматрају и да, уз опрез, треба оставити и могућност да оно што највише користе, или оно што је специфично, установе саме набаве.

Вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Зоран Ракочевић каже да, тако, постоји проблем са раствором натријум бикарбоната, који се на онкологији највише користи.

"У прилици смо да раствор натријум бикарбоната који је средство које је веома мале цене нико у Србији не производи. И ми не можемо да имао један јефтин производ, јер не можемо да спроведемо коректну набавку", објашњава Ракочевић.

Директор "Новартиса" у Србији Габриел Дина каже да је систем централизоване набавке добар, што је показало искуство многих земаља.

"Неке земље заједно спроводе тендер и тако максимално смањују цену. Уштедама се ствара могућност за улагање у нове методе лечења. У позадини свега треба да буде корист за пацијенте, а не само смањење трошкова", каже Дина.

Директор "Хемофарма" Роналд Зелигер поздравља све напоре које Влада Србије улаже у смањење трошкова, али само ако то унапређује квалитет здравственог система.

"Увођење централизованих набавки захтева темељну анализу јер је и добрих и лоших примера било много. У неким земљама нису добили и добру цену и стабилно снабдевање", рекао је Зелигер.

Како осигурати да одабрани на тендеру испуне обећано? Из Транспарентности Србије поручују да треба инсистирати на банкарским гаранцијама или да бар један од услова буде увид у уговоре о претходном пословању.

Програмски диоректор Транспарентности Србија Немања Ненадић позива на опрез како се ти услови не би претворили у дискриминацију могућих понуђача.

"Да на крају не бисмо дошли у ситуацију да се неоправдано елиминишу они који би такође могли да обаве посао, а не фаворизују они који робу имају на лагеру", рекао је Ненадић.

Надлежни подсећају да су усвајањем Закона о централизованим јавним набавкама и изменама здравствених закона испуњени први услови за увођење централне набавке у српско здравство. Пројекат подржава и Светска банка.

Директор Института за јавно здравље "Батут" Драган Илић каже да су Влада и Министарство здравља усвојили Уредбу у петак, и почели припреме за спровођење централизоване набавке. 

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да се у Министарству завршава Уредба која се креће у оквиру тих законских аката.

"Процена Министарства је да је реално да кренемо већ крајем ове године са централизованим јавним набавкама", рекла је министарка здравља.

У Фонду за здравствено осигурање још не говоре о овој теми, али предлажу пилот пројекат примене централизованог система набавки најпре у једном региону Србије, па ако успе, и у целој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару