Читај ми!

Универзитет као подстанар

Приштински универзитет већ 14 година ради у северном делу Косовске Митровице. Као и пре бомбардовања 1999. године и даље има 10 факултета. Број студената је око 11 хиљада што је задивљујуће с обзиром на околности у којима ради та високошколска установа.

Скоро 14 година Приштински универзитет ради ван свог седишта. Када су 1999-те Срби прогнани из Приштине, узурпирани су факултети, а готово сви професори и студенти били су принуђени да напусте Покрајину. Факултети су се самоорганизовали и сачували наставу. Захваљујући томе, Универзитет у Приштини ради у северном делу Косовске Митровице.

Као и пре бомбардовања 1999. године, Приштински универиитет и даље има 10 факултета. Број студената, а има их 11 хиљада, задивљујући је, с обзиром на околности у којима је радила та високошколска установа.

Испред нове зграде ректората у Митровици, стоји биста Доситеја Обрадовића која је некада била постављена испред седишта те установе у центру Приштине.

"Надамо се да ћемо и у будућем периоду бити успешни и да ћемо превазићи тешкоће у којима се сада налазимо. Наше дипломе су признате широм света и ми смо Универзитет који је познат по квалитету на мапи европских унивезитета", каже Срећко Милачић, ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

Филозофски факултет један је од најстаријих у Покрајини. Организатор је и многих научних скупова и међународних конференција. Ове године домаћин је четири међународна научна скупа.

"Наш факултет реализује и велике научно истраживачке пројекте које финансира Министарсво Србије. Имамо пројекат у коме је ангажовано више од 35 научника не само са нашег факултета него са четири друга универзитета у Србији", додаје професор  Јовановић.

"Ми никада нисмо имали, нити бисмо пристали да одвојено разговарамо о томе да наш факултет или да наш Унивезитет припадне под ингеренције такозване Косово Републике", додаје професор Јовановић.

Због квалитетне наставе студенти из других крајева земље, али и из региона, уписују факултете на Приштинском универзитету.

"Ја долазим из Црне Горе из Мурина. Овде сам смештена у студентском дому и засада сам прилично задовољна условима студирања и условима које нам пружа домски центар",каже студенткиња Ивана Шакић.

"Овде сам добио више него што сам очекивао, задовољан сам професорима који су дошли најчешће из Београда, нуде нам изврсно знање то су једни од највећих научника како смо чули у Србији", истиче Бојан Шијан, студент из Републике Српске.

"Како сам процес наставе тако и реакције студената су на једном нивоу који можда ситуација и не налазе али упркос свим тешким околностима и сама настава и начин на који факултет функционише заиста је беспрекоран. Може да се пореди са свим универзитетским центрима у Србији", сматра проф. Микоња Кнежевић са Филозофског факултета ПУ са седиштем у Косовској Митровици.

Ентузијазам и одговорност професора, као и труд студената, кажу, најбољи је начин очувања националног бића на Космету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару