Читај ми!

Култура и јавне набавке

Челници неколико позоришта и установа културе у Србији тврде да ће им рад бити онемогућен због Закона о јавним набавкама, који ступа на снагу 1. априла. Због тога траже да се институције културе изузму из примене тог закона. Управа за јавне набавке тврди да неће бити новина у области културе.

Руководиоци Српског народног позоришта, Југословенског драмског и Београдског драмског позоришта и Атељеа 212 траже да се програмске активности театара и других институција културе изузму из примене новог Закона о јавним набавкама који ступа на снагу 1. априла. Тврде да ће им применом тог акта бити онемогућен рад.

Рад у позоришту неспојив је са неким одредбама Закона о јавним набавкама, тврде управници театара. Како кажу, нема сврхе примењивати га у времену када нема средстава и када се не зна са колико новца располажу.

Директор Српског народног позоришта Александар Милосављевић каже да уколико треба за неколико дасака расписивати тендер, то успорава рад, и доводи се у питање могућност да се реализује премијера у планираном термину.

"Ако ћемо да расписујемо тендер или идемо кроз процес нагодбе како би дошли до редитеља представе, кореографа, диригента, оперског певача или глумца, то је апсурд, то не постоји нигде у свету", истиче Милисављевић.

Уколико библиотеке желе да купе неку књигу или публикацију, према новом закону, то ће морати преко дистрибутера, уместо да се директно обрате издавачу.

Заменица управника Народне библиотеке Србије Светлана Јанчић каже да дистрибутери имају свој проценат и самим тим поскупљује читава процедура реализовања набавке. "

"Дакле, она је компликованија, тежа и у много чему у супротности са законима који регулишу библиотечку и информациону делатност", каже Јанчић.

"Службени гласник" највише на губитку

Закон о јавним набавкама највише ће погодити Службени гласник, јер ће се, према новим одредбама, само тендери већи од пет милиона динара објављивати у Гласнику.

"То практично значи да ће Службени гласник изгубити 45 одсто средстава које је сваке године добијао зато што је имао искључиво право у оглашавању јавних огласа са наших тендера. Практично ћемо ове године ући у један губитак од 300 милиона", каже директор Службеног гласника Радош Љушић.

У Управи за јавне набавке кажу да нови закон не уводи никакве измене када је реч о набавци услуга у области културе.

Руководилац групе за праћење поступака јавних набавки Светлана Ражић каже да такво решење постоји у земљама у окружењу и у земљама ЕУ.

"Наш закон је предвидео да ће Влада утврдити списак наручилаца који могу да примењују изузетке који су предвиђени законом и у складу са тим неки наручиоци су већ доставили списак набавки за који сматрају да треба да буду изузети", каже Ражић.

Позоришта и бројне установе културе упутили су иницијативу за изузимање њихових програмских активности из примене Закона о јавним набавкама. Писмо је упућено председнику Владе и надлежним министарствима и секретаријатима за културу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару