Читај ми!

Студентска пракса у градским предузећима

Скоро 270 студената завршних година и апсолвената Београдског универзитета моћи ће од маја да обави четворомесечну стручну праксу у градским секретаријатима, предузећима, установама културе и градским општинама.

Центар за развој каријере Универзитета у Београду и градска управа Београда, четврти пут организују Програм Универзитетске праксе за апсолвенте. Академци радно искуство тако могу да стекну у градским секретаријатима, предузећима, установама културе и градским општинама.

Прилику да обави четворомесечну стручну праксу, уз подршку ментора, од маја, имаће 268 студената завршних година и апсолвената Београдског универзитета. Пракса је изузетно потребна, јер је на факултетима или нема или је недовољна, кажу студенти.

"Ево на пример мој факултет, ми немамо организоване праксе, и ово је одлична прилика да знање које смо стекли коначно применимо", каже Александра Адамовић, апсолвент Економског факултета.

У протекле три године, пријавило се 6.000 студената. Њих 600 је било на пракси, док је 55 по завршетку, задржано у неком ангажману.

"Била сам на пракси у Дому омладине. Оно што је мени значило јесте да сам ја положила два испита уз помоћ људи који су ми били ментори и који су радили тамо", каже Снежана Ђурић, дипломац ФПН-а.

Ивана Видовић, студент мастер студија каже да јој је пркса помогла да сагледа где може да се запосли један дифовац.

У Програму универзитетске радне праксе ове године учествују градска предузећа, управа и општине, као и установе културе. Студенти могу да конкуришу за место графичког дизајнера, правника, менаџера, инжењера.

"Као и претходних година, рекордни број позиција је понудио Београдски водовод и канализација, градско предузеће које је у првом циклусу успело да запосли један број студената захваљујући њиховом залагању", каже Деана Лазић, директор Центар за развој каријере Универзитета у Београду.

Њихови ментори су били изузетно задовољни и понудили су им посао.

"Овога пута нудимо 59 позиција. Имамо проблем да се не јави довољан број студената Грађевинског факултета, за који увек понудимо највише позиција, за хидрограђевински смер", каже Гордана Новаковић из ЈП Београдски водовод и канализација.

Према њеним речима, ове године је изненађење Економски факултет са 11 позиција, затим Филозофски факултет, андрагогија са једном позицијом и Факулетте безбедности здравља на раду и Правни факултет, такође са по једном позицијом.

Сви потребни подаци налазе се на сајту Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената. А за праксу могу да се пријаве и они који су већ кроз њу прошли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару