Читај ми!

Годишњи извештај Омбудсмана

Владавина права у Србији још увек је у сенци политичке воље, али је у 2012. години показана јасна демонстрација политичке воље за борбу против корупције, наводи се у извештају Заштитника грађана.

У Редовном годишњем извештају Заштитника грађана за 2012. годину који је предат Скупштини Србије, наводи се да су стање права грађана прошле године обележили пад у остваривању економских, социјалних и културних права, али и унапређење неких политичких и грађанских права.

Десетинама хиљада грађана је, како се наводи, онемогућено потпуно остваривање Уставом и законом гарантованих права на здравствену и пензијску заштиту кроз обавезно осигурање.

"Слабе институције, премоћ политичке воље и популизма над владавином права, медијски ратови и бирократија највеће су препреке потпунијем остваривању људских права и владавине права у Србији и вери у њих", наводи се у извештају.

Међу најштетнијим трендовима је, како се наводи, снижавање суштинске слободе штампе кроз утицај нетранспарентних власника и политичко-партијских интереса.

Како се наводи, одлучни иступи највиших представника извршне власти улили су динамику у активности државних службеника који су по први пут спровели оштре репресивне мере против особа које су сматране недорирљивима, а јавно мњење је почело да верује да корупција губи ослонац у врховима државне моћи.

Заштитник грађана сматра и да питање "косовских пензија" захтева посебну пажњу, а омбудсман је примио око 150 притужби грађана, који имају или су имали пребивалиште и целокупан или део стажа осигурања остварили на територији АП Косово и Метохија.

У Извештају се наводи да је заштитник грађана 2012. године примио 90 притужби на примену полицијских овлашћења.

"Одмах треба прекинути са праксом вишечасовног, посебно целодневног полицијског задржавања лица у канцеларијским и другим ненаменским и неусловним просторијама", наводи се у извештају.

Заштитник грађана је утврдио да у последњих годину дана није дошло до побољшања смештајних и других животних услова у заводима за извршење кривичних санкција.

Припадници ромске националне мањине због сиромаштва, услова живота и нерешених статусних питања, немају исте шансе као припадници других националних мањина да остварују призната мањинска права, стоји у извештају.

Прошле године 32 жене су страдале у породичном или партнерском насиљу а насиље се нарочито појачава у време празника.

Шест трудница и породиља је 2012. године поднело притужбе јер им послодавци не обрачунавају и не исплаћују накнаду зараде, а органи јавне власти не предузимају мере како би санкционисали такво понашање.

Разматрањем 4.474 притужбе које су поднете Заштитнику грађана утврђено је да се највећи број повреда права на које указују грађани односи на случајеве повреде начела "добре управе", економска и социјална права, као и повреде грађанских и политичких права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару