Читај ми!

Селаковић отворио обновљени суд у Краљеву

Отварање реновиране зграде суда у Краљеву представља "весник пролећа за српско правосуђе", рекао министар правде Никола Селаковић. Зграда, оштећена у земљотресу пре три године, обновљена је средствима Министарства правде.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да је отварање реновиране зграде Вишег суда у Краљеву која је претрпела велика оштећења у земљотресу 2010. године, ''весник пролећа за српско правосуђе''.

Нека отварање ове зграде означи пролеће за читаво српско правосуђе и нека оваквих прилика буде што више да убудуће из судова излазе задовољне судије и тужиоци, а самим тим и грађни Србије, поручио је министар.

Министар Селаковић је похвалио реконструкцију суда старог готово 160 година, који је настрадао током разорног земљотреса 2010. године, и рекао да данас ''изгледа као да има 16 дана''.

Нека означавање краја радова на санацији зграде Вишег суда у Краљеву означи један велики почетак санације за читаво српско правосуђе и његовог реновирања рекао је Селаковић.

Министарство правде је, како је навео, за последњих годину и по дана уложило више од 31 милион динара из сопствених прихода, а не из кредитних линија или зајмова.

Селаковић је посебно указао да ниједан дан током реновирања судска зграда није била затворена за судије, тужиоце и странке, јер се у тој згради вредно радило.

Он је напоменуо да новац који је издвојен за реновирање зграде Суда не би остварио намену, да није било преданих и вредних људи у Вишем суду, који су га доживљавали као своју другу кућу и све време давали све од себе да Суд поново оживи својим пуним капацитетом.

Селаковић је најавио да ће Министарство правде и државне управе, наставити са праксом реконструкција судских зграда, напомињући да је неопходно хитно предузимање мера санације Основног и Прекршајног суда у Краљеву, како би се последице разарајућег земљотреса санирале.

Након разорног земљотреса који је 3. новембра 2010. године погодио Краљево, зграда Вишег суда претрпела је велика оштећења, а у истој згради налази се и Више јавно тужилаштво у Краљеву. Реконструкција и санација на објекту започета је 31. октобра 2011. године.

Судска зграда Вишег суда у Краљеву сазидана је 1853. године као зграда бившег Среског начелства у Краљеву. Тадашњи Окружни суд, а сада Виши суд у Краљеву, смештен је у постојећој згради још од 1955. године.

Отварању обновљене зграде Вишег суда присуствовали су в.д. председника Врховног касационог суда и председник Високог савета судства Драгомир Милојевић, као и в.д. председника Апелационог суда у Крагујевцу Весна Петровић.

Пре посете Краљеву, министар Селаковић је обишао судску јединицу у Рашкој и најавио да она ускоро поново постаје суд, јер за то испуњава предвиђене критеријуме.

Селаковић о рационализацији судске мреже

Рационализација судске мреже подразумева да у Србији више неће смети да постоје судске јединице у којима има посла само за једног или двоје судија, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је пре три и по године број основних судова са 138 смањен на 34, а основане су 103 судске јединице и да је за читаво подручје Косова и Метохије, на нивоу основних судова, остао само суд у Косовској Митровици.

Велики број општина у којима раније нису постојали судови добио је судске јединице, али према оцени министра, тако реорганизована судска мрежа није повећала ефикасност, већ се претворила у своју негацију.

Број нерешених предмета, како је рекао, већи је него пре три и по године, а већи су и трошкови функционисања судско-тужилачке мреже.

Према речима Селаковића, рационална судска мрежа је она коју Србија може да плати, па је Радна група Министарства правде и државне управе дефинисала критеријуме за враћање основних судова у поједине општине.

Ако Скупштина усвоји Закон о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, број основних судова биће повећан са 34 на 70, рекао је министар Селаковић.

Он је рекао и да порески обвезници данас плаћају трошкове струје, воде и грејања за судске јединице у којима ради само по један судија, а грађани плаћају и трошкове путовања када одлазе у седишта основних судова.

Са том праксом ће морати да се прекине, рекао је Селаковић, додавши да ће бити рганизовани облици рада у местима која више неће имати судске јединице, трошкови ће бити сведени на минимум и тежиће се већој ефикасности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару