Читај ми!

Дигитализација касни у Србији

Србија касни у дигитализацији телевизије, а кашњење се догодило због расправе о надлежностима, рекао министар Расим Љајић. Ми смо у шкрипцу, јер морамо да испунимо јасно дефинисане циљеве у тој области до 2015. године, навео министар на консултацијама са ОЕБС-ом у Београду.

Министар за унутрашњу и спољну трговину и телекомуникације Расим Љајић рекао је на консултацијама у седишту Мисије ОЕБС у Београду да Србија касни у дигитализацији телевизије и истакао да је до кашњења дошло због расправе о надлежностима.

"Сада имамо битку са временом да испунимо јасно дефинисане циљеве до 2015. године, изјавио је министар. Иако се чини да је 2015. далеко, ми смо у шкрипцу", рекао је Љајић.

Министар каже да ће до јуна бити завршен план преласка на дигитално емитовање и да је предвиђено расписивање тендера за набавку опреме у септембру. Љајић је додао да су обезбеђена буџетска средства за гаранције за кредите.

"Гарантујем да 99 одсто људи не зна шта значи дигитализација ни какве су њене предности ни последице ако то не урадимо, односно да ли ћемо дозволити да Србија буде аналогна мрља у дигиталном окружењу", рекао је Љајић.

Министарство културе и информисања је припремило измене медијских закона укључујући закон о електронским медијима који садржи правила дигиталног емитовања.

Он је подсетио да је прелазак са аналогног на дигитално емитовање међународна обавеза.

Шеф делегације ЕУ Венсан Дежер је рекао да Унија има план да се процес дигитализације заврши до 2015. и предложио да се за тестирање користи фреквенција ТВ Авала која више не ради.

Према његовим речима, дигитализација пружа бољи квалитет слике и тона, али је важно то што пружа могућност праћења програма на више језика.

Дежер је рекао да је дигитализација важна за привредни развој као нови извор дохотка за државу и стварањем нове индустрије која ће запошљавати људе.

Изазов је прелаз на нове технологије, јер ће то снажно утицати на начин на који људи добијају и користе информације, изјавио је шеф мисије ОЕБС Петер Буркхард.

Не ради се само о технлошкој промени јер ће тај прелаз утицати на целокупну медијску сцену у Србији, рекао је он додајући да процес доноси и трошкове и предности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару