Читај ми!

Две године за упис у катастар

Примена новог Закона о упису у катастар бесправно изграђених објеката почела је пре седам дана, а министар грађевине Велимир Илић позвао је грађане да искористе ову прилику за легализацију. Закон се односи на објекте изграђене до 11. септембра 2009. године.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић рекао је да је почела примена новог закона о упису у катастар бесправно сагађених објеката у Србији и позвао грађане да искористе ту јединствену прилику и легализују своје стамбене и друге објекте.

Уколико ти објекти не буду уписани у наредне две године биће рушени, рекао је Илић Танјугу.

Закон о посебним условима за упис права својине на објектима односи се на објекте изграђене без грађевинске дозволе до 11. септембра 2009. године, док објекти изграђени после морају да прођу редовну процедуру за легализацију.

"Упис у катастар непокретности је последњи покушај да се упише имовина и све што се после тога буде дивље градило рушиће се, јер је то и оно што ЕУ од нас тражи", истакао је министар.

Ако није решен проблем имовине испод објекта, према његовим речима, мораће да се реши у наредне две године, а ако је решен онда ће све тећи без икаквих проблема.

"Ми смо намерно назвали овај закон упис у катастар, а не легализација, јер по постојећим законима је немогуће да се одвија легализација без комплетне пројектне и друге документације, а за валидну документацију потребно је да урадимо испитивање постојећих објеката, статику, проверу материјала, темеља, инсталација... што би коштало више од 20.000 евра по објекту", истакао је Илић.

Министар грађевине је рекао да је бесмислено сада правити неку "фиктивну документацију" да би се легализовало постојеће стање, што би само био трошак за грађане.

"Легализација, где је неспорна имовина односно упис у катастар непокретности, потпуно је регуларна и грађани добијају сва права, која су им потребна да преносе имовину на своје потомке и то питање трајно решавају", нагласио је министар додајући да та имовина може да се стави под хипотеку.

Тамо где је спорна имовина, а таквих је од 10 до 15 одсто случајева, биће забележено да је спорна имовина и у наредне две године заинтересоване стране ће морати да се "раскусурају" на суду, или да реше већ започете процесе. У Србији има око 1,3 милиона објеката који нису уписани у катастар.

"Очекује нас у јуну и нови Закон о планирању и изградњи, по коме ће грађевинска дозвола бити бесплатна и само ће се општинама и градовима плаћати за оно што стварно уложе у објекат који се гради", додао је Илић.

Двадесет захтева у геодетском заводу

Републички геодетски завод је примио већ више од 20 захтева за упис права својине на бесправно изграђеним објектима, од чега највише у Београду.

У Министарству кажу да израда геодетског снимка, уколико га власници објеката већ не поседују, кошта између седам и 10 хиљада динара, на шта треба додати и трошкове које наплаћује катастар непокретности за упис права својине, који сада износе између четири и седам хиљада динара по објекту односно по једном упису права својине, али је могуће да ће та накнада бити умањена.

Закон о упису нелегалних објеката у катастар је усвојен у скупштини 15. марта, а ступио је на снагу претходне суботе. У Министарству грађевине кажу да ће идуће недеље бити разговарано са банкама о могућности стављања под хипотеку тако легализованих објеката.

Влада Србије је прихватила девет амандмана на закон, међу којима је и амандман посланичке групе СПС који предвиђа да ће право уписа у катастар имати они који су изградили куће до 300 квадратних метара, станови у стамбеним и стамбено-пословним зградама до 200, пословни простор до 100 метара квадратних, а викендице до 200, занатске радње и помоћне објекте до 100, гараже до 30 квадратних метара.

Влада је, такође, усвојила амандман СПС који је та странка поднела на одредбу која је била највише критикована, а тиче се власништва над земљом на којој се налази бесправно изграђени објекат.

Тако се, ако је бесправно изграђени објекат на земљишту које је у својини или је на њему уписано право коришћења у корист неког трећег лица (физичко или правно лице или јединица локалне самоуправе, покрајина или република) уписује право својине на објекту, без стицања права на земљиште на коме је објекат изграђен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи