Читај ми!

Стара планина, нова туристичка дестинација

Стара планина постаје све занимљивија туристичка дестинација. Обилује нетакнутом природом и чистим ваздухом, изграђени су хотел, четири жичаре, па се и мештанима вратила вера у бољу будућност.

Чист ваздух и нетакнута природа најбоља су препорука Старе планине, због чега туристи све чешће посећују те пределе, а уз нови хотел и четири жичаре, развија се и сеоски туризам.

Када је пре осам година почело да се прича о изградњи ски-центра, мештани су незаинтересовано одмахивали главом. Таквих прича су се током деценија наслушали и никада ништа од њих није било.

Ипак, Наду Ћирић син је убедио да од Министарства економије узме бесповратна средства. Нешто је он додао, нешто су извадили из сламарице и - реновирали су кућу. Када јој је најавио прве госте из Београда, била је сумњичава.

"Рекох, немој да ме лажете. Ја знам да из Београда нико неће да дође овде да гледа Бабин зуб и да чека Нову годину. Мама, ја ти гарантујем гости долазе. Ајде да видимо и то чудо. Кад, 30-ог децембра деца стварно стигоше", прича Нада из села Балта Бериловац.

И Богдановићи су у туризам ушли на наговор синова. Радивој Богдановић из места Кална каже да су иницијална средства била кредит од Фонда за развој Републике, као и да је много више уложено него што су добили, јер су, како каже, то  после финансирали његови синови.

Готово сви домаћини старопланинских села регистровали су делатност.

Драгица Ивановић Јоцић из Туристичке организације Књажевац каже да када виде да могу на легалан начин да буду промовисани и да легално послују и да то нису неки огромни намети и процедуре које не могу да спроведу, они региструју своју делатност и улазе у легалан систем рада.

У Хотелу Стара планина 80 одсто запослених су из Општине Књажевац.

Ана Спасић Вуксановић, запослена у хотелу "Стара планина Фалкенштајнер" каже да је доста тога урађено у последњих годину дана. Према њеним речима, крај је оживео, чуло се за Стару планину, за општину Књажевац и за све те неке традиционалне обичаје и историју која је карактеристична за тај део Србије.

Туризмом у сеоским домаћинствима углавном се баве старији људи.

Развој ски-центра на планини можда неће вратити на село младе који су већ отишли у град, али ће свакако подстаћи оне који су још ту да добро размисле пре него што одлуче напусте своју кућу и тако пропусте прилику да буду свој на своме и сам свој газда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи