Читај ми!

Гаси светло за планету!

У акцији "Сат за нашу планету" на сат времена широм света, од 20.30 до 21.30 часова, угашена су светла и декоративно осветљење на многим објектима због ублажавања климатских промена и подсећања на опасност која нам од тих промена прети.

Акцији "Сат за нашу планету" у организацији Светског фонда за природу прикључила се и наша земља симболичним искључивањем расвете и декоративног осветљења на један сат до 20.30 до 21.30 часова.

Акција се ове године организује седми пут у свету и пети пут у Србији. Централне манифестације у Србији одржавају се од 20 часова у Београду у Студентском парку, Новом Саду на Тргу Слободе и у Нишу у парку Светог Саве.

Светла у Београду искључена су у Старом двору, Скупштини Србије, Народној библиотеци Србије, храму Светог Саве, цркви Светог Марка, Руској цркви, Етнографском музеју, на Тргу Републике, музејима "Николе Тесле" и "Кнегиње Љубице", код споменика "Победник" на Келемегдану и куле "Небојша", као и на свим мостовима.

Директорка Светског фонда природе за Србију Душка Димовић позвала је заинтересоване Београђане да дођу на Студентски трг.

"У Београду немојте бити сами у мраку, дођите на Студентски трг и слушајте Хорестра, хор младих људи који ће нам певати да учествујемо заједно у акцији 'Сат за нашу планету'. Иста манифестација ће бити са хором у Нишу у парку Светог Саве и Нови Сад на Тргу слободе", рекла је Димовићева.

Око 1.000 волонтера припремало је акцију читав месец, а ове године и неки политичари су се прикључили акцији са занимљивим идејама.

Глобалне процене су да је прошле године уштеда струје износила од 10 до 15 одсто, зависно од државе до државе. Нема података колико је уштеђено у Србији.

"Канада води. Они су веома дисциплиновани увек побеђују. Ове године је уведена једна интересантна идеја да државе које су се пријавиле имају градове који ће се такмичити", рекла је Димовић.

Светла су на сат времена угашена на многим споменицима и грађевинама широм света, као што су Забрањени град у Пекингу, Ајфелов торањ у Паризу, Бакингемска палата у Лондону, зграда опере у Сиднеју као и чувени мост Голден Гејт.

Акција "Сат за нашу планету" први пут је одржана 2007. године у Сиднеју уз учешће од 2,2 милиона људи. Ове године очекује се учешће око 152 земаља из 7.000 градова и 200 милиона учесника са свих седам континената. Прошле године учествовало је 140 земаља света, више од 6.000 градова и општина и око 1,8 милијарди људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи