Читај ми!

Захтев за поступак против Бајатовића

Због неправилности у пословању "Србијагаса" за 2011. годину, Државна ревизорска институција поднела захтев за покретање прекршајног поступка против директора тог предузећа Душана Бајатовића. "Србијагас" саопштио да у потпуности прихвата примедбе и најавио отклањање неправилности у предвиђеном року.

Државна ревизорска институција саопштила је да је Прекршајном суду у Новом Саду поднела захтев за покретање прекршајног поступка против директора јавног предузећа "Србијагас" Душана Бајатовића, због неправилности утврђених у контроли пословања тог предузећа за 2011. годину.

У извештају који је објављен на сајту ДРИ, без спроведених поступака јавних набавки закључени су уговори вредни 22,5 милијарди динара.

Од тога су уговорени кредити у вредности 11,9 милијарди динара, вредност уговора о изградњи гасовода је 10,1 милијарда динара, а остале услуге су плаћене 544 милиона динара.

ДРИ наводи да "Србијагас" није начинио јединствен годишњи план јавних набавки, а за набавке укупне вредности 21 милијарде динара није у законом утврђеном року доставио податке Управи за јавне набавке.

Без објављивања јавног позива закључени су уговори о јавним набавкама вредности 2,9 милијарди динара.

"Србијагас", како су утврдили ревизори, покренуо је поступке јавних набавки вредности 21 милиона динара, иако те набавке нису биле предвиђене планом набавки, односно планом развојних и инвестиционих активности предузећа, а то је предвиђено Законом о јавним набавкама.

ДРИ је утврдила да је "Србијагас" у 2011. години покренуо поступке јавних набавки мале вредности у укупном износу око 24 милиона динара, иако је процењена вредност тих набавки на годишсњем нивоу већа од вредности за јавне набавке одређене Законом о буџету Србије за 2011. годину.

"Србијагас" је закључио уговоре о јавним набавкама укупне вредности од 10,8 милиона динара пре истека рока од осам дана од дана достављања одлуке о избору најповољније понуде, чиме је такође прекршен Закон о јавним набавкама.

ДРИ наводи да није изразила мишљење о финансијским извештајима "Србијагаса" за 2011. јер за то није могла да прибави довољно одговарајућих ревизорских доказа. 

Најављено је да ће, након разматрања извештаја који је достављен Скупштини Србије и "Србијагасу", Државна ревизорска институција предузети даље мере из своје надлежности.

"Србијагасу" је дат рок од 90 дана да Државној ревизорској институцији достави извештај о отклањању неправилности које су утврђене у ревизији финансијских извештаја тог предузећа за 2011. годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи