Читај ми!

У априлу сет закона из области образовања

Сет закона из области образовања требало би да буде усвојен у Скупштини у априлу, најавио Зоран Костић. Помоћник министра просвете, најављујући реформу образовања, рекао да ће уз ученике учити и професори.

Нови закони о основном и средњем образовању и васпитању, као и закон о образовању одраслих требало би да буду усвојени у Скупштини Србије у априлу, најавио је помоћник министра просвете Зоран Костић.

На конгресу Синдиката радника у просвети Србије у београдском Дому синдиката, Костић је казао да су нацрти три закона усклађени са Стратегијом образовања и Законом о основама система образовања.

"Бићемо задовољни када у Србији будемо имали две категорије у образовању - ученике који уче и професоре који уче. Схватили смо да се сви морамо образовати и усавршавати", рекао је Костић говорећи о реформи система образовања.

Он је истакао добру сарадњу са синдикатима у рационализацији у образовању у протекле четири године и најавио да ће ускоро бити формирана комисија за израду уредбе о коефицијентима, којом ће се усагласити звања, уз коефицијенте за обрачун плата запослених у образовању.

За четири године рационализације, број одељења смањен је за 2.055, а само је 185 људи напустило систем образовања уз отпремнине, рекао је Костић и додао да се сваке године појави одређени број наставника који немају фонд од 100 одсто часова.

Навео је да је њих у 2012. било 114, а сада их је 35, а да је 108 школа прошло процес вредновања, а да је ове године у плану процес вредновања за 400 школа.

Према речима Костића, у последњих пет година отворено је 26 нових школа, по пет ученичких и студентских домова и три високошколске установе.

Он је навео и да ће у 2013. години бити за око 7.000 мање осмака у односу на прошлу годину.

Досадашњи генерални секретар Синдиката радника у просвети Србије Здравко Ковач рекао је агенцији Бета да се упркос стимулативним одласцима уз отпремнине број наставника није смањио и да велики број њих нема норму часова коју морају да испуне.

Ковач је казао да је смањење броја одељења само симболично с обзиром да је у основним школама уместо 25 ученика, колико би требало да их буде просечно у једном одељењу, њих између 12 и 17, док је у средњим школама просечно 30 ђака у одељењу.

Синдикат радника у просвети Србије је репрезентативни синдикат за основне и средње школе и домове ученика, а има 22.000 чланова. 

Тај синдикат је данас на редовном конгресу изабрао Слободана Брајковића за новог председника, а Ранка Хрњаза за генералног секретара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи