Читај ми!

Безумље не може да победи векове

За скрнављење гробаља на Космету потребан је болестан ум, а рушењем споменика безумници су покушали да сакрију вековно постојање српског народа на овим просторима, рекао директор владине канцеларије за КиМ у Краљеву Александар Ерац. Деценија безумља не може да победи векове, истакао Ерац.

Директор владине канцеларије за Косово и Метохију у Краљеву Александар Ерац рекао је да једна деценија безумља не може да победи векове.

Одлазак у Исток и Пећ на Задушнице у суботу организовала је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију из Краљева.

"Гробље је претворено у депонију на којој Албанци бацају своје смеће. Гомила папира, пластичних кеса, флаша и потрошених парфема, окружили су оборене српске споменике", рекао је Ерац, реагујући на скрнављење православних гробаља у Истоку и Пећи.

Колону из Краљева на улазу у Пећ затекло је брдо смећа на једном од највећих православних гробаља на Косову и Метохији.

На појединим гробовима не само да су оборени надгробни споменици већ су порушене и саме плоче и покрадени и поломљени ковчези у којима данас нема костура.

"За овакав вандализам осим снаге потребан је и болестан ум. Рушењем споменика безумници су покушали да сакрију вековно постојање српског народа на овим просторима", истакао је Ерац.

Директор владине канцеларије за Космет у Краљеву је додао да је неопходно да се наредне године на овом гробљу нађе још већи број Срба и да се уз помоћ државе бар уреди овај простор.

Како је саопштено из Канцеларије, у Истоку у коме данас живи тек неколико српских породица, оштећено је и порушено више од сто споменика.

"Безумници нису имали поштовања ни према коме, рушени су и обарани споменици свима, без обзира на старосну доб", саопштила је Канцеларија.

Према речима Ераца, српски народ показао је своје право лице сликом и стањем албанског гробља у северном делу Косовске Митровице на коме ни један једини споменик није оштећен.

"За разлику од ових безумника, увек ћемо бити свесни чињенице да имамо богато наслеђе које нас обавезује да не смемо да заборавимо људе који овде леже, јер срамота увек траје дуже од живота", рекао је Ерац.

Посету Косову и Метохији расељени су завршили посетом манастиру Гориочу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи