Читај ми!

Женска (не)равноправност на селу

Иако најбољи третман имају на Исланду, најбоље услове за образовање у Катару, изгледа да су жене "најравноправније" са мушкарцима на селу где раде све послове од јутра до сутра. У Србији, Ромкиње, жене са села, самохране мајке и жене са инвалидитетом и даље су међу најугроженијим категоријама.

Дан жена слави се дуже од пола века, али то не значи да свуда у свету жене добијају поштовање које заслужују. Најбоље место за живот им је, кажу, Исланд, најбоље услове за образовање имају у Катару, највише места у парламенту освојиле су у Руанди, а у Индији је највише жена које возе такси.

А у Србији, Ромкиње, жене са села, самохране мајке и жене са инвалидитетом и даље су међу најугроженијим категоријама.

Али да су у пословима равноправне са мушкарцима можда најбоље показују припаднице нежнијег пола које живе на селу. За већину њих, нема осмомартовских прослава нити поклона.

Радно време за Божицу Богосављевић из Кочиног села код Јагодине сваког дана у години  почиње у шест сати. Доста посла има у штали око крава, свиња и пилића. Зими нешто мање, већ с пролећа ту је и башта, расад, пет хектара земље.

"Посао је на селу тежак, нема одмора, сваки дан је исти, посао, спремање, у кухињу, у шталу, у обор, чак и дрва да донесем, да заложим ватру ", прича Божица.

О Празнику жена, каже одавно више и не размишља, као ни о поклонима. "Осим Ваше екипе, што ми је донела, нико други ништа", каже Божица.

Женама на селу највећи поклон је предах од свакодневних обавеза када могу да се посвете себи.

Поучена двадесетогодишњим животом на селу, својој ћерки не би саветовала да крене њеним стопама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи