Читај ми!

Жене и даље дискриминисане

Мада се број жена на политичкој сцени Србије повећава, оне су и даље дискриминисане у свим областима живота, због чега је Влада Србије одлучна да учини много више по питању родне равноправности, поручено на конференцији у Београду, поводом Међународног дана жена.

Жене су и даље дискриминисане у свим областима живота, иако се број жена на политичкој сцени Србије повећава, због чега је Влада Србије одлучна да учини много више по питању родне равноправности, поручено је на националној конференцији Жене на руководећим функцијама у државним структурама Србије.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић рекла је да 8. март не би требало да буде једини дан када се говори о родној равноправности.

"Оно што жене данас нису заслужиле то је да морају да раде дупло више да би доказале да су упола добро урадиле посао као мушкарци", рекла је Михајловићева.

Михајловићева је навела да у свом раду у Влади нема проблема са дискриминацијом зато што је жена, али да је у претходном периоду док је радила у области енергетике и рударства имала таквих искустава.

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Стана Божовић истакла је да истраживања показују да је, по питању родне равноправности, у систему извршне власти у Србији слика лошија у поређењу са земљама ЕУ и чак са неким земљама бивше Југославије.

Божовићева је навела да 26 одсто садашње Владе чине жене пошто има пет министарки, а да, када је реч о државним секретарима, има 9 жена и 40 мушкараца, а код помоћника министара број је скоро изједначен.

Међутим, ситуација је лошија у локалној власти и појединим министарствима, па је тако у МУП-у укупан број жена око 20 одсто, а на руководећим местима је мање од 3 одсто жена док у Министарству одбране 40 одсто жена ради у систему министарства, а у професионалној војсци и професионалним занимањима оне чине мање од један одсто.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић поручила је у изјави новинарима да и саме жене имају степен одговорности за то колико их има на важним функцијама.

Одговарајући на питање да ли је дошло време за жену на председничкој или премијерској функцији у Србији, министарка здравља рекла је да је тај тренутак већ ту, а да је само стицај околности што су сада то мушкарци.

"Пристојно је да лидери који се такмиче буду први кандидати, али одговор на питање да ли има жена које би могле квалитетно да обављају те функције за мене нема дилеме. Ја такве жене познајем", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Генерална секретарка Скупштине Јана Љубичић истакла је да је парламент усвојио низ закона о родној равноправности и да су жене данас у скупштини најбројније од увођења вишестраначког система.

Љубичићева је навела да је 1991. године у парламенту било четири жене, а да их данас има 82, као и да у скупштинским одборима већину посланика чине жене.

"Ни то нам није довољно, ми ћемо и даље фаворизовати учешће жена", рекла је Љубичићева.

Помоћница министра спољних послова Љубица Васић рекла је да је у српској дипломатији број жена и мушкараца избалансиран, али да ситуација није таква кад је реч о руководећим функцијама.

"Морамо да будемо потпуно уверени да је родна равноправност један од важних европских стандарда, посебно сада када се Србија налази на стабилном путу ка ЕУ", рекла је Васићева, додајући да очекује да ситуација у дипломатији стално напредује у корист родне равноправности.

Поводом 8. марта, жене у униформама, међу којима су доминирале припаднице полиције и спортисткиње у различитим дресовима, данас су се одазвале акцији добровољног давања крви. 

У акцији, коју су под слоганом "Ништа без жена" трећи пут заједно организовали Институт за трансфузију крви и Црвени крст Србије, учествовале су представнице свих професија, али су им подршку дале и многобројне колеге, неки од њих у препознатљивим униформама, као и јавне личности из различитих области.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи