Читај ми!

Нишки "фолнак" неисправан

Агенција за лекове и медицинска средства открила да у једној серији лека "фолнак" нишког произвођача "МД НИНИ" постоји разлика у таблетама. Лек не одговара захтевима испитивања који су поднети приликом добијања дозволе, због чега ће цела серија бити повучена из промета.

У таблетама лека "фолнак" из серије 1630911, чији је рок употребе до 09.2014. године, произвођача "МД НИНИ" из Ниша постоји разлика, саопштило је Министарство здравља Републике Србије на основу испитивања Агенције за лекове и медицинска средства.

"Таблете узорковане у промету код дистрибутера одговарају прописаним захтевима, док узорак који је пријављен као сумњив не одговара, што значи да се ради о леку који није регистрован, тј. о лажном леку", наводи министарство.

Због тога је наложено да се цела серија повуче из промета.

Произвођач у свом саопштењу тврди да је реч само о "једној кутији" која је рекламирана средином фебруара ове године, па како истичу, "пријава на лек представља покушај да се изазове афера око лека у намери преузимања тржишта".

У саопштењу које је потписала директорка "МД НИНИ" Александра Динић истакнуто је да је анализом Агенције за лекове и медицинска средства утврђено да је серија исправна и да одговара прописаним захтевима.

"Очекујемо да Инспекција Министарства здравља Републике Србије у најскорије време повуче своје решење о привременом повлачењу серије лека", наводи се у саопштењу.

Агенција за лекове која је извршила ванредну контролу спорне серије "фолнака" у свом саопштењу наводи да је потврђено да лек не одговара захтевима испитивања који су поднети приликом добијања дозволе за лек. Тиме су стечени услови за повлачење спорне серије лекова из промета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи