Читај ми!

Представљен извештај о несталима

Комисија владе Србије за нестала лица током прошле године учествовала у ексхумацији и идентификацији 235 тела, стоји у извештају који је председник Комисије Вељко Одаловић представио члановима три скупштинска одбора.

У извештају Комисије Владе Србије за нестала лица који је представљен члановима три скупштинска одбора стоји да је та Комисија прошле године учествовала у есхумацији и идентификацији 235 тела и то 169 у вези са оружаним сукобима на простору бивше Југославије и 66 у конфликту на Косову и Метохији.

Председник Комисије Вељко Одаловић је рекао да се тренутно у региону 12.329 особа воде као нестале, а да од решавања њихових судбина зависе и међусобни односи држава у региону.

У Босни и Херцеговини као нестале води се 8.311 особа, у Хрватској 2.260, а на Косову и Метохији 1.758 особа.

"Имамо и посмртне остатке близу 5.000 несталих особа који за сада нису идентификовани", навео је Одаловић, прецизирајући да се око 900 тела налази у Загребу, око 400 у Приштини, око 600 у Бања Луци и око 3.000 у Сарајеву.

Одаловић је навео да је комисија од 2004. до 2013. године кроз свој мандат решила 46 одсто отворених случајева.

На заједничкој седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, за Косово и Метохију и за дијаспору и Србе изван Србије, истакнуто је да се наставља сарадња и размена података и са другим надлежним органима како би се прикупили и обрадили подаци значајни за решавање питања несталих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи