Читај ми!

Подстицаји за традиционалну српску кућу

Традиционална српска архитектура поново у моди. Министарство грађевинарства и урбанизма подстицаће изградњу таквих уз енергетску ефикасност. Ускоро ће бити расписан позив за општине, а пројекти ће се бесплатно давати и грађанима који сами желе да граде.

Министарство грађевинарства и урбанизма најављује да ће подстицати изградњу кућа по угледу на традиционалну српску архитектуру уз савремену енергетску ефикасност.

Ускоро ће, у оквиру социјалне станоградње бити расписан јавни позив за градове и општине, а пројекти ће се бесплатно давати и грађанима који сами желе да граде.

Министарство грађевине позива градове и општине, посебно туристичке центре, да дају локације и инфраструктуру. Идеја је да се граде насеља са српским кућама прилагођеним нашем поднебљу и потребама.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић каже да кроз те пројекте желе да врате некадашњу архитектуру карактеристичну за поједина подручја.

"Општина конкурише за одређене грађане који су у категорији социјалног становања, општина или град дају локацију, а ми финансирамо. И грађани могу тражити пројекат, да сами граде српску кућу", каже Илић и посебно позива људе из дијаспоре.

Инжењерска комора Србије покренула је пројекат "Лепа Србија" како би се побољшао начин градње кућа у духу старе српске архитектуре са типским пројектима за шумадијску, војвођанску и брдско-планинску кућу.

Драгослав Шумарац из Инжењерске коморе објашњава да је пројекат подразумевао и енергетску ефикасност куће.

"Направили смо да то буду куће са подрумом и са једним спратом или приземне куће и са тремовима са много дрвета. Свака кућа има интернет, телефон и све оно што имају људи који живе у градовима", прецизира Шумарац.

Пре петнаест година у акцији Министарства грађевине Домаћинска кућа за села Србије, преко 2000 идејних пројеката инспирисаних најбољим решењима традиционалне српске архитектуре у равничарским, брдским и планинским подручјима, прослеђено је општинама и окрузима широм Србије.

Бранислав Ивковић са Грађевинског факултета напомиње да су људи почели да размишљају о градњи и зеленом грађењу, као и то да су почеле да се враћају традиције народа.

"Решења кровова, доксата , прозора, улазних врата, нешто што је примерено овом поднебљу и то сигурно треба сачувати", каже Ивковић.

Како се најављује, пројекти за изградњу кућа инспирисаних неимарским наслеђем, уз савет да се употребљавају материјали из предела где се гради, биће доступни до почетка грађевинске сезоне.

Цена изградње биће око 300 евра по квадрату, а градиће их домаће фирме.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи