Читај ми!

Љушић: Лоше пословање претходне управе

Директор ЈП "Службени гласник" проф др Радош Љушић данас је, као што је најавио након ступања на дужност, поднео новинарима извештај о затеченом стању и плановима за 2013.

Директор "Гласника" је истакао да је извештај о пословању у 2012. који је јуче у целини усвојио Надзорни одбор проследио Влади Србије на усвајање и да је тај извештај доступан за све који желе да га у целини проуче. Љушић је нагласио да је затекао расипништво у 2012. години, превелики број запослених, посебно под уговором, препун магацин непродатих књига, лоше уговоре за саиздаваштво на штету "Гласника" и изузетно велике расходе а само четири милиона 418 хиљада динара нето добити у прошлој години што је за 94,6 посто мање него у 2011.

На основу старе систематизације и постојећег закона о ЈП "Гласник" из 1992. претходно руководство је од почетних 50 запослених прошлу годину завршило са 412 стално и 67 по уговору запослених (479 укупно). При томе је на једном пројекту дигитализације службених новина било ангажовано 29 запослених и тај број је сведен на троје који су спремни да посао доврше до јесени, рекао је он.

Љушић је најавио да припрема предлог новог закона о "Гласнику" и нову систематизацију, пошто је старом био предвидјен превелики број измишљених директорских и саветничких места, и као пример навео 27 уредника и извршних уредника.

Љушић је најавио да ће током 2013. максимална штедња обухватити смањење возног парка, забрану авансног плаћања за било који уговор (по десет година су унапред плаћали кирију за књижаре), раскидање уговора са хонорарним сарадницима осим оних за које ће се показати да су неопходни јер ће њихови задаци бити распоређени на стално запослене.

Према његовој "дијагнози" јавна предузећа којима припада и "Гласник" пропадају због расипништва, незаинтересованости запослених и њиховог превеликог броја.

Он је препоручио новој екипи на челу са Николом Вујичићем кога је поставио за директора издаваштва да се орјентишу на профитабилне књиге а веома ретко да се објављују дела која су од изузетног значаја за српску културу, да се пажљиво преиспитају сви уговори који су до сада склопљени јер су у неким случајевима били ангажовани људи који су били запослени на једном до два друга места или су били пензионери.

Према његовим речима у будуће ће се поштовати задата процедура да сваки рукопис одлази директору издаваштва који је дужан да га проследи, уколико сматра да рукопис то заслужује, уреднику одређене едиције и да ће због штедње издавачки план за 2013. вероватно бити преполовљен. То не значи, додао је Љушић, да се неће већа пажња посветити врхунској белетристици примереној реномеу "Гласника".

Љушић је још рекао да неће тражити формирање новог Надзорног одбора пошто је успоставио успешну сарадњу са претходним који је изабрала претходна власт, као и да неће поднети кривичну пријаву ни против једног запосленог па ни против претходног директора Слободана Гавриловића јер сматра да је то задатак полиције а он лично је имао веома лоше искуство када је предао дужност као директор Завода за уџбенике јер је тада био месецима истраживан док није доказано да је успешно пословао и никаква кривица му није могла бити приписана.

Љушић је казао да се нашао у улози бранитеља свог претходника јер је од многих добијао одговор да је то његова кривица а пажљивим истраживањем добијених података је утврдио да то није била кривица Гавриловића већ одредјених запослених.

Такође је најавио да ће у будуће сменити сваког запосленог ко буде прикрио или дао лажне податке, а ако се то понови захтеваће отпуштање.
Испоставља се да сам преузео задатак да спасавам "Гласник" уместо оптужби да сам дошао да га уништим, а уколико ми то не пође за руком ја нећу бити више његов директор, поручио је Љушић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи